Premijera plesne predstave za kraj godine udruge Domino

hina

Udruga Domino kalendarsku će godinu zaključiti premijerom umjetničkog projekta “Usmeni spomenik” Anice Tomić u srijedu 12. prosinca, te dan kasnije, u četvrtak 13. prosinca, premijerom plesne predstave “Sve četiri zajedno. Na rubu dodira i kaosa” Ane Kreitmeyer, ovogodišnje dobitnice Nagrade hrvatskog glumišta.
Kako se ističe u najavi, projekt “Usmeni spomenik” redateljice Anice Tomić i dramaturginje Jelene Kovačić, umjetnički je ‘happening’ na gradskim ulicama, nastao po predlošku knjige “Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj”. Knjiga predstavlja pionirski pokušaj dokumentiranja životnih okolnosti pripadnika seksualnih manjina u vremenima prije suvremenog aktivizma i prije otvorene, javne borbe za osnovna ljudska prava kakva danas poznajemo.

Izvedba u formi turističke šetnje, prateći poetiku knjige, kroz intimni pristup pripovjedača i vodiča Adriana Pezdirca publiku upoznaje s fragmentom velike usmene povijesti, događajima i pričama o životima seksualnih i rodnih manjina u vremenu od represivnih 1950-ih pa sve do danas.

Slijedi, 13. prosinca u Teatru&TD, zagrebačka premijera Dominove koprodukcije, plesne predstave Ane Kreitmeyer “Sve četiri zajedno. Na rubu dodira i kaosa”.

Predstava je nastala u suradnji s izvođačicama Petrom Chelfi, Ivanom Pavlović i Martinom Tomić, a bavi se idejom koreografije kao zajedničkog mjesta susreta, te načinima (samo)organizacije koreografije kao mjesta rada, pregovora, zajedništva, ali i zamora, zastoja, odustajanja te otpora.

“Unatoč tome, pitamo se kako promišljati ples i koreografiju kao naš zajednički prostor i rad? Kako dijelimo odgovornost za zajedničko?”, stoji u najavi.

Ana Kreitmeyer plesna je umjetnica, izvođačica i autorica. Njezin interes za tijelo vidljiv je kroz različite prakse, od izvođačke do koreografske, od pedagoške do društvene. Od 2003. djeluje kroz kolektiv BADco. – najviše izvođački, ponekad koautorski i koreografski, pritom producirajući niz predstava i drugih radova, poput performansa, simpozija, prezentacija, instalacija, predavanja, radionica.

“Perforacije u Buenos Airesu” predstavljaju hrvatske umjetnike u Argentini

Zagrebačkim premijerama prethodit će, 6. i 7. prosinca, predstavljanje hrvatskih suvremenih umjetnika i umjetnica u kazališnim kućama Teatro de la Ribera i Teatro San Martin u Buenos Airesu u Argentini.

Kako se ističe u najavi, nepuna dva tjedna nakon uspješne organizacije sličnoga predstavljanja u Napulju, u Italiji, udruga Domino u okviru pilot programa “Perforacija u Buenos Airesu” nastavlja s aktivnostima podrške domaćim umjetnicima i njihovoj međunarodnoj vidljivosti.

U Argentini prvi put nastupaju Ina Sladić s predstavom “Ola”, Bruno Isaković s predstavom “Nečastive” te plesnim duetom “Odjednom odasvuda”, nastalim u suradnji s Mijom Zalukar, dok će Alen i Nenad Sinkauz odsvirati koncert uz vizuale Ivana Marušića Klifa.

Osim razgovora s umjetnicima, program uključuje i predavanje o “Povijesti političkog performansa u Hrvatskoj” umjetničkog direktora Perforacija, Zvonimira Dobrovića.

Tim programom upotpunjuje se dugogodišnja međunarodna prisutnost Dominovih festivala i programa te započinje nova suradnja s argentinskom scenom, poručuju iz Domina.

Domino je do sada svoje programe realizirao u u brojnim zemljama, među kojima su i SAD, Japan, Francuska i Grčka, te su diljem svijeta odigrane brojne predstave iz Hrvatske, o kojima se pisalo u međunarodnim medijima poput New York Timesa, Huffington Posta, Financial Timesa i drugih.

Komentiraj