Premijera luckaste komedije ‘Silom dadilja’ bila je u veljači 1938.

Premijera filma ‘Silom dadilja’ (Bringing Up Baby) zbila se 16. veljače 1938. godine. Američka crno-bijela filmska komedija u režiji Howarda Hawksa, smatra se jednom od najboljih screwball komedija predratnog Hollywooda. Takve filmove karakteriziraju motivi ratova spolova, romantičnih peripetija, apsurdnih situacija, maštovitih verbalnih dosjetki, brzih izmjena duhovitih dijaloških replika i samosvojnih središnjih junakinja.

Scenarij filma navodno je ciljano pisan za Katharine Hepburn kojoj je ovo bio prvi nastup u komediji. U vrijeme izlaska film je doživio komercijalni neuspjeh, no s vremenom je stekao zasluženo priznanje kritike i publike te se drži remek-djelom ‘screwball komedije’ koja zbog apsurdnih situacija i ekscentričnih likova ponajviše korespondira s tzv. anarhičnom ili luckastom komedijom toga vremena.

Protagonist, koga tumači Cary Grant, je paleontolog koji sticajem bizarnih okolnosti ulazi u niz komičnih pustolovina sa mladom slobodoumnom ženom koju tumači Katharine Hepburn, kao i sa leopardom po imenu “Baby”.

Komentiraj