PREDSJEDNICA “Narod od svih institucija ima najviše povjerenja u vojsku”

Hrvatski narod, prema ispitivanju javnoga mnijenja, od svih institucija ima najviše povjerenja u Hrvatsku vojsku, istaknula je u utorak predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) Kolinda Grabar-Kitarović na svečanoj akademiji u povodu 28. obljetnice formiranja OSRH i Dana Hrvatske vojske u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga.

”U posljednjih tri godine postigli smo mnogo, a povećanjem obrambenoga proračuna ostvarili smo preduvjete za povećano ulaganje u hrvatsku vojsku, a samim time i u budućnost hrvatske države”, rekla je predsjednica Republike.

Istaknula je kako nastavljamo graditi i razvijati Hrvatsku vojsku kojom bi se, sigurna je, ponosili svi junaci koji su 28. svibnja 1991. godine bili postrojeni u Kranjčevićevoj ulici.

“Činimo to u spomen na njih i sve ostale koji su pali za našu domovinu i kao zalog za našu budućnost”, izjavila je Grabar-Kitarović i čestitala svim pripadnicima Oružanih snaga Dan Hrvatske vojske.

Vrhovna zapovjednica OSRH istaknula je kako je važno nastaviti graditi Oružane snage, ali ne kao sredstva prijetnje i prisile nego kao jamca mira i prosperiteta Republike Hrvatske.

”Vraćamo sjaj Hrvatskoj vojsci i dostojanstvo svakome pripadniku kroz poboljšanje uvjeta rada i života, povećano ulaganje u njihovu obuku i obrazovanje te ubrzano opremanje i modernizaciju”, zaključila je Grabar Kitarović.

Čestitke svim pripadnicima Hrvatske vojske na svečanoj akademiji uputio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te istaknuo da su hrvatske oružane snage u posljednjih 28 godina  ”pokazale sposobnost transformacije, stalne prilagodbe i fleksibilnosti kako bi u svakome trenutku bile pripravne odgovoriti na svoju ustavnu zadaću i zaštititi nacionalne interese”.

”U novije doba naše oružane snage spremne su odgovoriti na moguće sigurnosne prijetnje i izazove složenog, neposrednog i globalnog okružja”, dodao je Jandroković.

Važno je realizirati obrambene prioritete

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ocijenio je kako su Oružane snage RH  ”moćna i respektabilna vojska te jamac mira i sigurnosti, ali i ponos našega naroda koja nastavlja tradiciju naših branitelja iz Domovinskog rata”.Krstičević je pritom istaknuo kako je važno realizirati obrambene prioritete u idućem razdoblju. ‘

“Jačamo našu pobjedničku vojsku i dosežemo nove vrhunske sposobnosti. Ne odustajemo od nabave višenamjenskoga borbenog aviona i u skladu s tim vodimo pregovore s našim partnerima i saveznicima”, rekao je.

”Svakim pregaženim kilometrom i ispaljenim metkom dokazujete da ste dostojni nasljednici najponosnije hrvatske generacije”, zaključio je Krstičević.

Čestitkama se pridružio i načelnik Glavnoga stožera OSRH general zbora Mirko Šundov koji se na svečanoj akademiji prisjetio svih poginulih, ranjenih i nestalih pripadnika Hrvatske vojske i policije.

”Oni nas obvezuju, ne samo na trajno sjećanje i čuvanje uspomene na njihovu žrtvu i žrtvu njihove obitelji, već i na očuvanje svih vrijednosti u koje su oni vjerovali, kao i na stalni rad za dobrobit naše domovine”, istaknuo je Šundov.

Na svečanoj akakdemiji, pored prigodnoga programa, uručene su nagrade ”Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku”.

Među pripadnicama OSRH prvo mjesto osvojila je vojnikinja Mara Pejić koju je potpredsjednik Vlade i ministar obrane nagradio samokresom HS 2000. Prvo mjesto među pripadnicima OSRH osvojio je skupnik Nikola Knežević kojega je Krstičević nagradio samokresom HS 2000, dok je značku ‘Najspremniji pripadnik OSRH’ dobitniku uručila predsjednica i vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske.

Komentiraj