Pravosudni policajci ipak ne idu u štrajk: “Dobili smo obećanje”

Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić ocijenio je danas uspješnima pregovore s predstavnicima Sindikata pravosudne policije, istaknuvši kako su obećali da su spremni pričekati i dalje razgovarati s obzirom na to da je u tijeku izrada novog zakona o plaćama.

Sindikat pravosudne policije Hrvatske (SPPH) organizirao je danas prosvjed ispred Ministarstva pravosuđa zbog nezadovoljstva stanjem u zatvorskom sustavu i lošim materijalnim pravima. U utorak su zatražili povećanje plaća za 15 posto i hitan sastanak s resornim ministrom, a upozorili su da je moguć i štrajk ako ne dođe do dogovora.

“Svjesni smo izazova s kojima se susreću službenici, koji su izuzetno važni, koji 24 sata provode s osobama lišenima slobode. To nije običan posao, tu se radi o pozivu”, rekao je Penić nakon što je tim povodom održao sastanak s predstavnicima sindikata.

Istaknuo je kako se trenutno izrađuje zakon o plaćama te da imaju više od 500 različitih dodataka vezanih uz taj zakon, i to za dvije i pol tisuće radnih mjesta. Ideja Ministarstva pravosuđa je da se na razini cijelog sustava državne uprave povećaju plaće kroz rast osnovice i promjenu sustava koeficijenata.

Penić je objasnio da prema njihovoj analizi prosječna plaća službenika pravosudne policije s pet godina radnog staža iznosi nešto više od 1300 eura.

Ocijenio je današnji sastanak uspješnim. “Zamolili smo ih za jedan ‘time out’ jer ovo je pred finalizacijom i vodit će se računa o službenicima pravosudne policije prilikom povećanja njihovih primanja”, rekao je.

Iz uprave su potvrdili kako su dobili obećanje sindikata da su spremni pričekati i dalje razgovarati. Penić je naveo i da u ovom trenutku ne može reći koliko bi samo povećanje moglo biti.

Nada se da do štrajka neće doći

U vezi s najavom štrajka Penić je rekao kako se iskreno nada da do njega neće doći jer to nije jednostavan postupak, već dugotrajan.

“Ako govorimo o opremi službenika pravosudne policije, Ministarstvo je udeseterostručilo sredstva za nabavu. Ove godine smo došli na gotovo 4 i pol milijuna eura za sredstva za rad za službenike pravosudne policije, kao i za nabavku novih specijalnih vozila”, odgovorio je na pitanje o uvjetima rada zaposlenika.

Penić je podsjetio da je u prošloj godini Ministarstvo potpuno adaptiralo prostore u kaznionicama u Požegi, Lipovcu i Popovači te je tako dobiveno 236 novih smještajnih kapaciteta. Trenutačno su i u pregovorima s Razvojnom bankom Vijeća Europe u vezi s izgradnjom nove moderne kaznionice u Gospiću.

Na pitanje novinara o tome koliko se novih radnih mjesta može očekivati u novoj kaznionici, Penić je objasnio kako Gospić nije slučajno odabran, već da tamo imaju podršku lokalne zajednice te da je potpisan sporazum između županije, grada i ministarstva. “Lokalna zajednica vidi to kao šansu za gospodarski oporavak”, kazao je.

Što se tiče zatvora u Sisku, koji nije u funkciji nakon potresa, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju rekao je da su u tijeku intenzivni razgovori sa županijom. “Obišli smo nekoliko lokacija te će se uskoro utvrditi lokaciju za izgradnju novog zatvora”, dodao je Penić.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner