Pravobraniteljica prosvjedovala, a policija najavila izvide zbog vrijeđanja invalida na antivakserskom skupu

Istarska policija najavila je izvide nakon što je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak osudila uvredljive izjave na račun osoba s invaliditetom na skupu podrške protivniku cijepljenja Krešimiru Paveliću, bivšem dekanu Medicinskog fakulteta u Puli, 4. srpnja u Puli, javlja HTV.

Pravobraniteljica Slonjšak u srijedu je najoštrije osudila događaj u Puli 4. srpnja, kada je mlađa ženska osoba za vrijeme održavanja javnog okupljanja podrške Krešimiru Paveliću, bivšem dekanu Medicinskog fakulteta u Puli, održala “krajnje neprimjeren govor kojim je vrijeđala i omalovažavala djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom”. Iz PU istarske za HRT-ov su portal rekli kako će provesti izvide i poduzeti mjere iz svoje nadležnosti.

“Nitko ne želi ni da njegovo dijete ide u školu s kljakavom djecom, s kojekakvim invalidima, razumijete”, kazala je mlada žena. Snimka navedenog govora dostupna je na Facebook stranici Inicijative Prava i slobode, koja je organizirala okupljanje. Osoba na snimci nije predstavljena.

“Vrijeđanje i omalovažavanje djece s teškoćama i osobama s invaliditetom na skupu inicijative nazvane Za prava i slobode krajnje je cinično, dok je korištenje društveno najosjetljivije kategorije stanovništva u negativnom kontekstu radi argumentiranja osobnog stava o cjepivu protiv bolesti COVID-19 nedopustivo i zaslužuje snažnu moralnu osudu. No osim što je moralno neprihvatljivo i stigmatizirajuće za cijelu skupinu građana, budi sumnju u počinjenje kaznenog djela Javno poticanje na nasilje i mržnju iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom će sukladno zakonskim ovlastima o navedenom događaju obavijestiti nadležno državno odvjetništvo, a javnosti želi nanovo ukazati na nedopustivost stigmatizacije i omalovažavanja osoba s invaliditetom u bilo kakve svrhe i neovisno o kontekstu te ponovno uputiti poruku o važnosti poštovanja, uvažavanja i priznavanja djece i odraslih osoba s invaliditetom i njihovih obitelji”, poručuje pravobraniteljica.

Iz PU istarske za HRT-ov su portal rekli kako će provesti izvide i poduzeti mjere iz svoje nadležnosti. Policijski službenici nisu bili prisutni na navedenom okupljanju, a javno okupljanje nije bilo ni prijavljeno policiji. Temeljem priopćenja Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, policijski službenici provest će izvide i poduzeti mjere iz svoje nadležnosti”, stoji u njihovom odgovoru.

Komentiraj