Požar na Paklinskim otocima gasila dva kanadera, vatra se približila kućama

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u nedjelju u gašenje požara na području Palmižana-Paklinski otoci u hvarskom arhipelagu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Na jučerašnjem požarištu Dicmo gdje su djelovala dva Canadaira i dva Airtractora ostvareno je oko 11 sati naleta te izbačeno oko 190 tona vode.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage su, zaključno s 25. 08. 2018. sudjelovale u gašenju 53 požara (po 17 u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj, 16 u Šibensko-kninskoj te po 1 u Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedeno je i 50 protupožarnih izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS “Skylark I”) za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Vatra došla na 100 metara od kuća

Požar koji je ranije buknuo na Palmižani gasilo je 40 vatrogasaca i dva kanadera, a vatra je došla na 100 metara od kuća, saznaje Slobodna Dalmacija od Nikole Škare, zapovjednika DVD Hvar i prvog čovjeka protupožarne zaštite otoka.

“To se jako brzo rasplamsalo, ali se kanader nije mogao dignuti zbog vjetra. Strašno brzo se plamen širio od Marine prema restoranu Baccus. Mještani su također sudjelovali u gašenju, a požar se približavao kućama. Palo je nešto malo kiše, ali je brzo prestala tako da nije ugasila plamen. Mislim da je vatrogascima bio problem jer im crijeva za vodu nisu mogla doći do mora” ispričala je jedna mještanka.

Komentiraj