Posljednji Chaplinov nijemi film ‘Moderna vremena’ bio je snažna kritika povlaštenih

Chaplinov film je komentar teških prilika s kojima su se mnogi ljudi suočili tijekom Velike depresije, koju je stvorila, prema Chaplinu, moderna industrijalizacija. Premijeru je imao 5. veljače 1935. u New Yorku.

Ovo je posljednji Chaplinov nijemi film, iako su se već na veliko počeli snimati filmovi sa zvukom. Chaplin je samo povremeno ubacivao zvuk da bi dočarao monotoniju rada u tvornici. Ideja o snimanju ovakvog filma se javila kada je jedan mladi novinar pričao Chaplinu o proizvodnoj liniji u Detroitu koja radnike dovodi do živčanog sloma. Film je okarakteriziran kao velika satira o dehumanizaciji i automatizaciji rada. Isprva je film bio financijski neisplativ, ali je bio upamćen kao Chaplinova komedija koja najbolje karikira socijalne teme. Bio je čak i optužen za komunističku propagandu. Ondašnja nacistička Njemačka je zabranila prikazivanje filma, a Austrija je cenzurirala scenu kad je Charlie našao zastavicu na ulici.

Pet godina nakon prekrasnog ‘City Lights’ te samo četiri prije nevjerojatnog ‘Diktatora’, ‘Moderna vremena’ smjestila su se kao definitivna kritika društva, establišmenta i manjine povlaštenih, koja je uvijek nekako stremila i često uspijevala ugušiti čak i taj slavni američki san.

Komentiraj