Portugalci, u jeku pandemije koronavirusa, biraju predsjednika

Portugalski glasači, zarobljeni u svojim kućama zbog mjera uvedenih kako bi se spriječilo širenje covida-19, u nedjelju su pozvani na birališta na predsjedničke izbore na kojima se očekuje pobjeda sadašnjeg predsjednika.

Prema anketama očekuje se pobjeda u prvom krugu Rebela de Souse, bivšeg političkog komentatora koji se pretvorio u pristupačnog šefa države poznatog po iskrenim trenucima poput čekanja u redu u samoposluživanju u kratkim hlačama, skakanju u more kako bi pomogao djevojčicama čiji se kanu preokrenuo ili davanju hrane beskućnicima.

Promatrači će pratiti kako će proći  izazivač s ultradesne strane političkog spektra te kako će eventualno manji odaziv birača utjecati na rezultate.

Zemlja od 10 milijuna stanovnika koja je prvi val pandemije izgurala bolje od ostalih zemalja sada se suočava s nesmiljenim rastom novozaraženih i umrlih, te se strahuje od manjeg odaziva birača.

Portugal sada zauzima vodeće mjesto u svijetu po broju novooboljelih u odnosu na broj stanovnika. U prethodnih sedam dana potvrđeno je 80 000 novozaraženih slučajeva. U subotu je broj umrlih od covida-19 premašio 10 000.

Gotovo dvije trećine stanovnika smatra da su se izbori trebali odgoditi, pokazuju ankete. Odgoda izbora zahtijevala bi promjenu ustava što, kako tvrde dužnosnici, nije bilo moguće u tako kratkom roku.

Također je sve više kritika na odluku da se održe izbori za predsjednika čija je funkcija uvelike ceremonijalna.

No, usprkos tome, predsjednik može staviti veto na neke zakone i proglasiti izvanredno stanje, raspušta parlament i saziva izbore, što je važno kad je na vlasti manjinska vlada.

Ankete pokazuju da je predsjednik na odlasku Marcelo Rebelo de Sousa iz Socijaldemokratske stranke desnog centra izgledni pobjednik s 58 posto osvojenih glasova u prvom krugu.

Drugo mjesto u anketama zauzima kandidatkinja ljevice Ana Gomes s oko 15 posto potpore birača, a slijedi Andre Ventura, čelnik krajnje desne stranke CHEGA, s očekivanom potporom od desetak posto birača.

Komentiraj