EPA/LARRY W. SMITH

Pompeo u Rijadu započeo bliskoistočnu turneju

Novi američki državni tajnik Mike Pompeo stigao je u subotu u posjet Saudijskoj Arabiji, prvoj postaji svoje turneje po Bliskom istoku.

Cilj posjeta Rijadu, Jeruzalemu i Ammanu samo dva dana nakon njegove prisege jačanje je odnosa s tim važnim američkim saveznicima na Bliskom istoku, rekao je dužnosnik State Departmenta.

U Rijadu ga je na zračnoj luci dočekao ministar vanjskih poslova Abdel al-Jubeir.

Očekuje se sastanak sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom i kraljem Salmanom.

Pompeo je u petak rekao da će jedna od tema razgovora biti sudbina međunarodnog sporazuma s Iranom o njegovu nuklearnom programu.

Američki predsjednik Donald Trump prijeti da će ponovno uvesti sankcije Iranu ako europski saveznici, Britanija, Francuska i Njemačka, ne pristanu da se sporazum izmijeni.

Nove sankcije vjerojatno će označiti kraj tog sporazuma.

Govoreći nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u petak u Bruxellesu, Pompeo je rekao da Trump još nije odlučio hoće li se povući iz tog sporazuma, ali vjerojatno hoće ako sporazum ne bude izmijenjen.

“Odluka nije donesena, pa tim radi i siguran sam da ćemo puno razgovarati kako bi prenijeli ono što je predsjednik jasno kazao”, rekao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je početkom tjedna u Washingtonu od Trumpa da se ne povlači iz sporazuma s Iranom, no kasnije je kazao kako smatra da će on to učiniti jer mu se već jako dugo protivi. Trumpa je s tim ciljem posjetila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Trumpova administracija također preispituje američku ulogu u borbi protiv Islamske države u Siriji. Trump je zatražio od zemalja Zaljeva da osiguraju novac i vojnike za stabilizaciju područja koja je nekoć kontrolirala ta džihadistička organizacija.

Komentiraj