Pripadnik zloglasnog sepskog dobrovoljačkog korpusa Dimitrija Ljotića našao se u društvu Hogara Strašnog, mačka Garfielda, Corta Maltesea i Disneyjevih junaka na stranicama Politikinog zabavnika

Dimitrije Ljotić, srpski ratni zločinac, suradnik nacista, ministar pravde u Kraljevini Jugoslaviji, vođa profašističke, antikomunističke i antisemitske Združene borbene organizacije rada (ZBOR), bacio je sjenku na Hogara Strašnog, mačka Garfielda i Corta Maltesea, s kojima se našao u Politikinom zabavniku, beogradskom tjedniku s čijih stranica su desetljećima učile i obrazovale se generacije, ne samo u Srbiji.

S porukom “Za sve od sedam do 77 godina” Zabavnik je od 1939. bio dom junaka Walta Disneyja i stripovskih heroja kao što su Flash Gordon, Princ Valiant, Asterix, Bernard Prince, Cocco Bill, Modesty Blaise, Fantom, Rip Kirby, Superman, Jeremiah, uz tekstove o znanosti, prirodi, umjetnosti, povijesti…..

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj

PREKOSrdjan Ilic/PIXSELL
Podijeli objavu
Prethodni članakBiH 4 nove žrtve gripe, ukupno umrlo 22
Sljedeći članakZemlje EU-a počinju priznavati samoproglašenog predsjednika Guaida
Rođen sam u Beogradu 1959. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka. U novinarstvu od maja 1986. godine, kada sam se zaposlio u Tanjugu, gde sam radio gotovo deceniju, a u novinskoj agenciji FoNet sam od njenog osnivanja 1994. godine. Od kad sam u ovom zanatu, za mnoge novinare u Srbiji sam čuo da rade "za Službu". Koliko mi je poznato, samo smo pokojni Slavko Ćuruvija i ja radili "u Službi". U Službi državne bezbednosti Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove sam proveo tri meseca - februar, mart i april 1986. godine. To mi je bilo prvo zaposlenje. Otac i tašta su udružili snage da bi mi našli posao - on je bio pukovnik u vojsci, ona je radila u Interpolu. Bilo je glupo očekivati da će mi naći radno mesto u biblioteci ili filharmoniji. Vrhunac u novinarstvu sam dostigao posle NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, kada sam počeo da radim kao fikser za londonski The Guardian. Tokom dva i po meseca bombardovanja sam u FoNetu primio 225 nemačkih maraka. Rory Carroll iz The Guardiana mi je plaćao 150 maraka dnevno. Posle samoubilačkih avionskih napada na Svetski trgovački centar u Njujorku 11. septembra 2011. su zapadni mediji prestali da se interesuju za Srbiju i Balkan, pa sam izgubio dodatni posao fiksera. Osama Bin Laden mi je oteo mnogo novca. Da sam ga sreo na ulici, šutnuo bih ga u međunožje. Za Nacional sam počeo da pišem krajem 1996. godine, posle čega je usledila trogodišnja pauza. Nacional me reaktivirao posle ubistva Željka Ražnatovića Arkana u januaru 2000.