POLITIČAR MOSTARSKA LASTA: Bivši ministar zagadio rijeku pjenom, pa se kupao u njoj

“Sad leti mostarska lasta!”, ushićeno klikće donedavni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i naglavce se baca u pjenu na rijeci, a ohrabruju ga prijatelji vičući: “Idemo, ministre!” – to je snimka koju je na Twitteru preko vikenda objavio Mektić. Ali, “pjena party” dobila je neočekivan nastavak: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske “najoštrije je osudilo upotrebu kemijskih sredstava u prirodnim vodotocima”.

 

“Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske najoštrije je osudilo upotrebu kemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od strane neodgovornih pojedinaca”, prenio je N1 priopćenje ministarstva.

Mektić, sada zastupnik SDS-a u parlamentu BiH, nije ostao dužan: “Lažni dušebrižnici iz SNSD-a. Termoelektrana u Stanarima kad ispusti otpad od crnog uglja Ukrina bude mutna k’o oranje. Čitav Prnjavor gradsku kanalizaciju ispušta u rijeku Vijaku i ne uzimaju uzorke”, prosvjedovao je Mektić, objašnjavajući otkud pjena na “njegovoj rijeci Ukrini”: “Ovdje je korištena eko pjena na biljnoj bazi Eurolajn”.

Ministarstvo je međutim zatražilo da entitetski inspektorat istraži slučaj. N1 navodi kako je pjena u koju skače Mektić “nastala iz topa za generator pjene”.

“Vode Republike Srpske” naložile da se uzme uzorak vode za kemijsku analizu, a ministarstvo je u priopćenju podsjetilo kako je “upotreba kemikalija pogubna za biljni i životinjski svijet rijeka”.

Ističu kako je “posebno specifično što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu ‘cvjetanja rijeke’, odnosno ‘ukrinskom vodenom cvijetu’, koje izaziva jedna vrsta bijelog leptira”, podsjeća se u saopćenju, pa kažu kako je “neshvatljivo i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju kemikalije”. Ministarstvo obećava kako će “do kraja inzistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinitelji ovakvog zagađenja rijeka”.

Komentiraj