POGLED IZBLIZA: “Stambeno pitanje” i poučak generala Krstičevića

Tko sve danas ima u privatnom vlasništvu i koliko “vojnih” stambenih “kvadrata”, koliko je sve to plaćeno i koliko su toga oni na vlasti (tko god to bio) poklonili u naše ime onima s čijim se “postignućima” ne možemo “identificirati”?

“Gnjevni što se ne mogu identificirati s postignućima Damira Krstičevića koji je kao ministar obrane više učinio za Hrvatsku vojsku i dignitet (hrvatskih) vojnika nego dvije njihove vlade skupa, SDP nastavlja svoju kampanju besramnog obmanjivanja građana” , objavljeno je prije nekoliko dana na Facebook profilu HDZ-a.

Bila je to reakcija vladajuće stranke na zahtjev članova Predsjedništva SDP-a Arsena Bauka i Franka Vidovića da se bivši ministar obrane Damir Krstičević očituje o tvrdnji portala Index.hr da je za 136 tisuća kuna od MORH-a u centru Zagreba kupio dva stana pretvorena u jedan ukupne površine 160 četvornih metara. Prethodno je iz državnog proračuna za te stanove plaćeno 2,2 milijuna kuna što je oko 16 puta više nego što je na kraju platio Krstičević.

Zanimljivo, HDZ je propustio javiti se nakon što je portal objavio tu tvrdnju pa je demantirati ako za demanti postoje argumenti. Krstičevićeva stranka reagirala je tek na zahtjev iz najveće oporbene stranke da se bivši ministar očituje o tvrdnjama novinara.

Naravno da bi bilo normalno da je Krstičevićeva stranka, sama i prije svih drugih, zatražila Krstičevićevo očitanje jer je jasno da je iznos za koji su stanovi kupljeni daleko ispod tržišne cijene, a čak i ako se uzme u obzir mogući popust na cijenu problem je i to što nije riječ o samo jednom stanu nego realno o dva.

Također, HDZ nije demantirao novinarsku tvrdnju o očito za državu štetnoj prodaji stan(ov)a nego je napao SDP zbog logičnog zahtjeva dvojice članova njegovog Predsjedništva da Krstičević objasni priču oko stan(ov)a nakon što je ona objavljena, a i Krstičević i njegova stranka ostali su na to nijemi.

Najveće “postignuće”: kupio “kvadrat” stana za manje od 1000 kuna

Jasno je da HDZ neće pitati Krstičevića kako je za “sitniš” kupio dva stana jer mu je HDZ to i omogućio. Kao što je to ranije omogućeno i nekim drugim generalima (i ne samo njima). Zbog toga još besramnije zvuči tvrdnja da je Krstičević pravo na kupnju stan(ov)a u centru Zagreba od MORH-a na čijem je čelu bio stekao “temeljem svojih postignuća”.

Za svoje ratne zasluge Damir Krstičević dobio je odgovarajuća priznanja. Štoviše, dodatno je, bez stvarnog opravdanja, nagrađen poslovima za koje je njegova tvrtka dobivala nemali novac iz državnog proračuna te potom funkcijom ministra obrane za koju se pokazao nedoraslim. Pa za koja je onda to točno “postignuća” dobio mogućnost još i kupiti 160 stambenih kvadrata za manje od 1000 kuna po četvornom metru? Optužujući SDP da obmanjuje građene točno to u ovom slučaju zapravo radi HDZ.

Takvo “branjenje” Damira Krstičevića, prekaljenog ratnika koji je, baš strašno, “napadnut” pitanjem – besramno je obmanjivanje građana. Istovremeno, HDZ podsjeća na tekst iz Večernjeg lista objavljen 2011. čiji je naslov “MORH tuži Kotromanovića zbog 50.676 kuna duga za smještaj”  i pita “Dok napadaju generala Krstičevića, možda bi bilo zgodno priupitati SDP-ovce – zašto pitanje o stambenom zbrinjavanju ne postave svom Anti Kotromanoviću, bivšem ministru obrane?”

Čekaj malo, kad netko iz SDP-a traži da se HDZ-ov bivši ministar obrane Krstičević očituje na aktualan novinski tekst o kupnji stan(ov)a HDZ tvrdi da SDP besramno obmanjuje građane. A kako onda nazvati to kad se istovremeno taj isti HDZ poziva na stari novinski članak i traži da se SDP očituje – dakle radi isto ono za što optužuje SDP.

Uzgred, 2011. godine, kad je MORH tužio tada već bivšeg SDP-ovog ministra obrane Kotromanovića zbog duga na vlasti je bio – HDZ. Danas, kad HDZ-u ne pada napamet da je išta sumnjivo u kupoprodaji “vojih” stanova u kojoj je sudjelovao HDZ-ov sada već bivši ministar obrane Krstičević na vlasti je – HDZ. Što je “pisac” time htio reći? Pa ništa što već svi ne znamo a to je da nitko ovdje neće ništa protiv “svojih”.

Kako god bilo, ako je nešto “mrknuo” SDP-ov Kotromanović dok je bio ministar obrane to nije opravdanje da “mrkne” i HDZ-ov Krstičević (kao što nema opravdanja niti u obratnom slučaju). Još manje je to razlog da se ne bi smjelo propitivati Krstičevićevo “stambeno pitanje”. A i baš su se sad sjetili Kotromanovića… nakon koliko ono godina? Devet.

General Damir Krstičević naprijed – ostali u stroj

Osobno mi je najdirljivije ono da je bivši ministar obrane Damir Krstičević pravo na kupnju stan(ov)a u centru Zagreba stekao “temeljem svojih postignuća” pa ne mogu ne vratiti se još jednom na tu tvrdnju. Naime, ja sam glupan čitav život mislio da se do privatne imovine, ako je nisi naslijedio ili ti je nije poklonio netko čija je to također privatna imovina, dolazi tako da je kupiš. Svojom lovom. I da platiš onoliko koliko ta imovina zaista vrijedi. Naprimjer stan. Ili dva. Ili dva u jedan.

Završit ću vraćajući se na početak HDZ-ove objave koji glasi: “Gnjevni što se ne mogu identificirati s postignućima Damira Krstičevića koji je kao ministar obrane više učinio za Hrvatsku vojsku & dignitet (hrvatskih) vojnika nego dvije njihove Vlade skupa, SDP nastavlja svoju kampanju besramnog obmanjivanja građana.”

Tko u ovom slučaju koga besramno obmanjuje mislim da smo uspješno apsolvirali. Točno je da se SDP nije proslavio u razdobljima kad je bio na čelu Hrvatske, ali HDZ je bio na vlasti dvostruko više vremena pa se, s obzirom na stanje u kakvom je Hrvatska, HDZ-ovom logikom može zaključiti jedino da je HDZ mnogo više nego dvostruko neuspješniji od SDP-a – ako je sam Krstičević nadmašio svih deset godina SDP-ove vlasti. Rugala se sova sjenici da ima velike oči.

Posebno je zanimljiva tvrdnja da je SDP gnjevan što se se “ne može identificirati s postignućima” Damira Krstičevića na funkciji ministra obrane. Zbog čega bi se uopće bilo koja stranka željela “identificirati” s “postignućima” jednog ministra – i to ministra iz druge stranke, one koja joj je najveći politički oponent? A i s čime bi se točno iz ministarskog mandata Damira Krstičevića bilo tko želio identificirati?

Svega ćemo se još načitati i naslušati do izbora. Tek je počelo. Ili nikada nije niti prestalo? A kad izbori prođu možda će si netko dati truda pa istražiti i objaviti čitavu priču naprimjer o tome kako je MORH uopće došao do “svog” stambenog fonda, od 1991. naovamo, tko sve danas ima u privatnom vlasništvu i koliko “vojnih” stambenih “kvadrata”, koliko je sve to plaćeno i koliko su toga oni na vlasti (tko god to bio) poklonili u naše ime onima s čijim se “postignućima” (a niti sa stambenom “kvadraturom”) ne možemo “identificirati”.

Komentiraj