PODUZETNIČKI BAROMETAR: Poduzetnici očekuju daljnji rast prihoda i broja zaposlenih

Svaki četvrti ispitanik u iduće tri godine očekuje rast prihoda preko 25 posto, pokazali su to rezultati istraživanja Poduzetnički barometar koje je provela revizorsko-konzultantska tvrtka EY.

Istraživanje donosi uvid u ključne izazove, perspektive i planove hrvatskih poduzetnika, točnije dosadašnjih kandidata programa EY Poduzetnik godine koji je upravo krenuo u svoje šesto izdanje.

Da se radi o zaista značajnim poduzetnicima, potvrđuje popis onih koji su proteklih godina ponijeli titulu najuspješnijih u Hrvatskoj. Nagradu EY Poduzetnik godine prošle je godine osvojio trojac iz tvrtke Infobip, a godinu prije Mate Rimac. Prije njih navedenu titulu ponijeli su još Marko Pipunić, Đuro Horvat te Alan Sumina i Zoran Vučinić.

Istraživanje donosi pregled izazova za koje poduzetnici smatraju da će najviše utjecati na daljnji razvoj njihovih poslovanja. Pronalaženje i zadržavanje kvalitetnih zaposlenika percipirano je kao najveći izazov (85 posto), dok su na drugom mjestu visoki porezi i česte izmjene poreznih propisa (51 posto).

Na vrhu liste izazova s kojima se poduzetnici susreću u početnoj fazi poslovanja nalazi se izazov širenja na tržišta (55 posto), dok je na drugome mjestu izazov pronalaska i zapošljavanja kvalificirane radne snage, što je istaknulo njih 43 posto. Na trećem mjestu izazova nalazi se prikupljanje financijskih sredstava te uspostavljanje organizacijske strukture tvrtke. Zanimljivo je kako su otežavajuće i usporene administrativne procedure, koje nerijetko zadaju poduzetnicima glavobolje, tek na šestom mjestu liste izazova.

Na pitanje što je po njima ključno za poboljšanje imidža poduzetništva u Hrvatskoj preko polovice ispitanika je odgovorilo kako najveći utjecaj ima kvalitetnija javna promocija uspješnih poduzetničkih priča, nakon čega slijedi promocija uloge poduzetnika u stvaranju novih radnih mjesta.

Daljnje smanjenje poreza, osobito na dohodak, poduzetnici smatraju ključnom mjerom porezne politike za poticanje poduzetničkog poslovanja u Hrvatskoj. Potom slijedi snižavanje stope indirektnih poreza te stope poreza na dobit. Poduzetnici koji su sudjelovali u istraživanju slažu se kako je na vrhu liste najznačajnijih utjecaja na unapređenje poduzetničkih aktivnosti u Hrvatskoj poboljšanje kvalitete obrazovnog sustava.

Čak 94 posto poduzetnika smatra kako fakulteti ne razvijaju sve potrebne vještine kod budućih zaposlenika i stoga njih 85 posto u vlastitim tvrtkama organizira programe poput stažiranja i prakse.

Iako pojam inovacije često aludira na stvaranje nečeg potpuno novog, u poslovnom smislu inovacije obuhvaćaju puno više od razvoja nove tehnologije, proizvoda ili procesa. Stoga ne čudi podatak kako je preko 70 posto ispitanih poduzetnika provodilo neku vrstu inovacija u posljednje dvije godine, bilo vezano za proizvod i procese ili organizacijske i strateške inovacije. Što se tiče investicijskih planova, u iduće tri godine ispitanici planiraju investirati primarno u proizvodne kapacitete te prodaju i marketing. Kada govore o planiranju budućeg rasta i razvoja svojih tvrtki, rezultati istraživanja pokazuju da gotovo svi poduzetnici očekuju rast prihoda i broja zaposlenika u iduće tri godine. 25 posto ispitanika očekuje rast prihoda preko 25 posto, dok isti rast u broju zaposlenih očekuje 19 posto ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da se 67 posto poduzetnika financira iz vlastitih sredstava, dok četvrtina njih koristi kredite banaka. Svega 4 posto ispitanika koristi EU fondove kao primarni izvor financiranja.

Komentiraj