HINA

Počinje suđenje Božidaru Kalmeti

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas će započeti suđenje Božidaru Kalmeti i drugima optuženima u aferi ‘Remorker’ te u slučaju ‘Prometna renesansa Hrvatske’. Sudskim će vijećem predsjedati sutkinja Gordana Mihela Grahovac, javlja HRT.

Kalmeta je u slučaju Remorker optužen da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Tome je pripojena i optužnica prema kojoj je narudžbom promidžbenog filma Prometna renesansa Hrvatske ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna.

Trojica Kalmetinih suoptuženika u slučaju Remorker – Igor Premilovac, Josip Sapunar i Ivan Berket već su sporazumno osuđeni na godinu dana zatvora koje će zamijeniti radom za opće dobro. Uoči nagodbe priznali su sve optužbe USKOK-a. Kalmeta je do sada izjavljivao kako jedva čeka da suđenje kako bi, kako je kazao, “što prije dokazao svoju nevinost.”

Komentiraj