Počinje drugo školsko polugodište, učenici će imati vježbu evakuacije

U ponedjeljak, nakon gotovo mjesec dana zimskih praznika, počinje drugo školsko polugodište. No, u školske klupe vraćaju se samo učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola te maturanti, a za ostale nastava će biti organizirana na daljinu.

Prvi dan nastave počet će vježbama evakuacije u slučaju potresa. U 17 škola Sisačko-moslavačke županije početak drugog polugodišta se odgađa.

U potresu koji je pogodio Zagreb u ožujku prošle fodine oštećeno je 175 odgojno-obrazovnih objekata. Tada je gotovo šest i pol tisuća učenika bilo raspoređeno u druge škole. Do početka ove školske godine obnovljen je 161 objekt. Nakon drugog razornog potresa u prosincu znatnija šteta zabilježena je na samo dvije područne škole, prenosi HRT.

Pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić poručio je, gostujući u Dnevniku HRT-a, da je većina zagrebačkih škola obnovljeno prije 7. rujna prošle godine, prije početka školske godine. Istaknuo je da se jedan dio škola još uvijek obnavlja, te da su radovi u tijeku osim u dvije škole, gdje traju natječajni postupci.

Ivica Lovrić o aktualnoj situaciji s koronavirusom. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Roditeljima je rekao da su zagrebačke škole sigurne, te da bez ikakvih poteškoća mogu poslati djecu u školu. Kazao je kako je jedan dio zagrebačke oporbe iskoristio strah od potresa za svoje političke probitke, ali i da jedan dio oporbe ipak to nije učinio. “Napravili smo izuzetno puno, i kao što je pokazao potres na području Petrinje, koji se osjetio i u Zagrebu, ni jedan od tih školskih objekata koji smo obnovili, nije stradao. To znači da je obnova izvršena kvalitetno i dobro”, rekao je Lovrić.

Nastava u Sisačko-moslavačkoj županiji odgođena najmanje na dva tjedna

Nakon razornog potresa drugo polugodište za učenike Sisačko-moslavačke županije odgođen je na najmanje dva tjedna.

“S obzirom na katastrofu koja je zadesila dijelove te županije imamo specifičnu situaciju. Imamo škole koje su kompletno oštećene do razine da ih se neće moći obnoviti. Trebat će izgraditi nove škole. Oni su izrazili želju, ne samo zbog toga što su objekti stradali nego imamo i psihološku komponentu”, rekao je ministar Radovan Fuchs prošlog tjedna.

Bez obzira na to što je 17 škola u Sisačko-moslavačkoj županiji zbog velikih oštećenja školskih objekata dobilo suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za odgodu početka nastave, u Srednjoj školi Petrinja ipak je odlučeno da nastava počinje u ponedjeljak.

Nastava u Istri po posebnom režimu do 31. siječnja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepustilo je regionalnim Stožerima civilne zaštite da, u suradnji s ravnateljima i osnivačima škola na njihovom području, sami donesu odluku o načinu odvijanja nastave.

Istarski Stožer odlučio je da će se u svim srednjim školama te u višim razredima osnovnih škola u Istarskoj županiji nastava od 18. do 31. siječnja održavati na daljinu, dok će se nastava u razrednoj nastavi, od prvog do četvrtog razreda, odvijati u školi.

Ističu, prenosi Novi list, da je ova odluka donesena na temelju procjene epidemiološke situacije koja se zasniva na praćenju broja novozaraženih i hospitaliziranih osoba u Istarskoj županiji tijekom posljednjih mjesec dana.

“Vjerujem da je to dobra i ispravna odluka nakon situacije u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i nakon blagdana kada smo imali veliku cirkulaciju ljudi. Pri kraju mjeseca ponovno ćemo analizirati stanje i donijeti novu odluku u vezi sa školskom nastavom”, rekao je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

Dino Kozlevac iz Stožera civilne zaštite Istre. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Školsko zvono simulirat će potres

Evakuacijske vježbe u slučaju potresa prvi dan očekuju i osnovce. Školsko zvono simulirat će potres.

– Školsko zvono kad prestane učenici će evakuacijskim putem izaći izvan školske zgrade, svi ćemo se naći na zbornom mjestu, objašnjava Nada Šimić ravnateljica OŠ Trnjanska u Zagrebu.

Za učenike viših razreda osnovne škole, te prva tri razreda srednje, nastava će početi na daljinu.

– Svi se nadamo povoljnijoj epidemiološkoj situaciji i da nam se učenici vrate u učionice i odjele, te školske radionice, kaže Kristinka Lemajić, voditeljica praktične nastave u Industrijskoj strojarskoj školi u Zagrebu.

Za maturante i dalje vrijedi obveza nošenja maske, a održavanje propisanog razmaka za sve.

Komentiraj