Počeli 24. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara

Laureati  24. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara i dobitnici Nagrada Julija Benešića – su Miroslav Mićanović, Stjepan Blažetin i Jasna Melvinger, odlučilo je Prosudbeno povjerenstvo te književno-kritičarske manifestacije koja je počela u četvrtak u Đakovu.

 

Organizatori ovogodišnjih Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, su Društvo hrvatskih književnika (DHK)  – ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski Osijek i Ogranak Matice hrvatske u Đakovu, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija te Grad Đakovo.

Mićanoviću je Nagrada Julija Benešića pripala za knjigu kritika iz 2021. „Ronjenje na dah“, dok je Blažetinu i Melvinger dodijeljena istoimena Povelja uspješnosti i to za djelovanje hrvatskih književnih kritičara izvan RH. Blažetin, naime, djeluje u Pečuhu, a Melvinger u Novom Sadu.

Tijekom dvodnevnog programa Susreti se i ove godine bave aktualnim trenutkom hrvatske književne kritike – njezinom pozicijom i ulogom u hrvatskoj književnoj produkciji.

O tome je u pozdravnoj riječi govorio i predsjednik DHK Zlatko Krilić.

U zadnje vrijeme događa se bogat književni život – prozna djela su izvrsna, a u poeziji ona već dugo dostižu visine kakve dugo nisu, no, književna kritika gurnuta je u stranu. Prije 15-ak godina gotovo je iščezla, a dogodila se i buka samozvanih književnih kritičara, no u zadnje vrijeme kritika se sve više vraća u novine, istaknuo je Krilić.

Član Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Đakovu Robert Francem rekao je da se manifestacija Đakovački susreti hrvatske književne kritike i njeni sudionici već četvrt stoljeća bore protiv rubne pozicioniranosti kritike. “Želja mi je da Đakovo postane kuća književne kritike”, dodao je Francem.

Susrete je u ime gradonačelnika otvorila gradska vijećnica Magdalena Goluža.

U nastavku programa, u odsutnosti Davora Ivankovca koji je priredio deset kratkih  književnih kritika za isto toliko naslova iz recentne produkcije, prenio ih je Franjo Nagulov.

Ovogodišnji okrugli stol Đakovačkih susreta bio je posvećen temi “Obrat od svemoćnog kritičara koji može prodrijeti do biti djela prema kritici kao nezavršivu čitanju teksta” u čijoj je raspravi sudjelovalo desetak autora.

U dijelu programa ‘Lelek književnosti i kritike’ predstavljena je knjiga Igora Gajina: Lelek tranzicije, 2020.

U petak programa vezan za 350 godina od tragične pogibije Zrinskog i Frankopana

Osim proglašenja ovogodišnjih laureata nagrada Julija Benešića, prošlogodišnjim laureaatima, a što je lani onemogućila pandemija koronavirusa, uručene su nagrade Julija Benešića za 2020.

Povjerenstvo za dodjelu nagrade donijelo je odluku da Povelju uspješnosti Julija Benešića u konkurenciji književnih kritičara s područja Slavonije, Baranje i Srijema lani dobiju cvelferske kritičarice Kata Petrović, Sanja Šušnjara i Anita Tufekčić.

Povelju uspješnosti Julija Benešića za kritičara koji djeluju izvan granica Hrvatske dobila je Klara Dulić Ševčić iz Subotice. Nagrada Julija Benešića dodijeljena je je knjizi ‘Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone’, Dragana Juraka.

Dvodnevni Susreti program nastavljaju u petak, 25. lipnja, u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera gdje je središnji dio sutrašnjeg programa vezan za 350 godina od tragične pogibije Zrinskog i Frankopana.

Bit će predstavljene knjige „Zrinski i Frankopan u hrvatskom sti­hu“, priredili Vladimir Lončarević i Petra Babić, te „Fran Krsto Frankopan: Serce žaluje, izabrane pjesme“, koju je priredio Božidar Petrač.

Komentiraj