Plinacro i BH-Gas potvrdili zajednički interes za razvoj plinskih transportnih sustava

 

Nacionalni operateri plinskih transportnih sustava Republike Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine, Plinacro d.o.o. i BH-Gas d.o.o., potpisali su u ponedjeljak novi Memorandum o razumijevanju i suradnji u trajanju od tri godine.

Poštujući propisane mjere kriznih stožera obiju država vezane uz pandemiju COVID-19, predstavnici Plinacra i BH-Gasa Memorandum su potpisali odvojeno.

Kako su naveli u priopćenju, nastavak je to dugogodišnje suradnje započete 2006. godine koja, uz osiguravanje kontinuiteta, za cilj ima intenziviranje zajedničkih aktivnosti u svrhu pripreme i realizacije projekata povezivanja plinskih transportnih sustava susjednih zemalja na tri poveznice: Južna interkonekcija: pravac Zagvozd – Imotski – Posušje – Novi Travnik s odvojkom za Mostar; Sjeverna interkonekcija: pravac Slobodnica – Brod – Zenica; Zapadna interkonekcija: pravac Lička Jesenica – Rakovica – Tržac – Bosanska Krupa s odvojcima za Bihać i Veliku Kladušu.

“Realizacijom navedenih interkonekcijskih projekata između Hrvatske i Bosne i Hercegovine osigurava se diversifikacija pravaca i izvora opskrbe prirodnim plinom za Bosnu i Hercegovinu (preko LNG terminala na otoku Krku te budućeg Jonsko – jadranskog plinovoda koji će dobavljati plin iz Kaspijske regije) te povećanje tranzita prirodnoga plina kroz Republiku Hrvatsku”, navodi se u priopćenju Plinacroa.

Komentiraj