Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas će Saboru podnijeti godišnje izvješće Vlade. Drugo je to godišnje izvješće Plenkovića, u kojem će saborske zastupnike upoznati što je njegova Vlada radila u proteklih godinu dana.

Prema Poslovniku, premijer može govoriti do sat vremena, replike nisu dopuštene, o izvješću raspravljaju samo predstavnici klubova, njih 14, ne i zastupnici pojedinačno. Predstavnici klubova mogu govoriti do 20 minuta pa bi uz pretpostavku da se svi prijave rasprava mogla potrajati i nekoliko sati. Nakon izlaganja klubova, premijer ima pravo na 20-minutno završno izlaganje

Podsjetimo, saborskim Poslovnikom iz 2013. premijer je obvezan jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru usmeno predstaviti Vladino izvješće. U jesen te godine svoje prvo, svojevrsno izvješće o stanju nacije Saboru je podnio tadašnji SDP-ov premijer Zoran Milanović, a učinio je to i sljedeće godine, ali ne i izborne 2015.

Bez premijerova izvješća Sabor je ostao i godinu kasnije, 2016., koja je također bila izborna, a tehnički premijer Tihomir Orešković.

Prošle godine, Plenković je Saboru podnio prvo godišnje izvješće u kojem je istaknuo da je to bila jedna od najizazovnijih godina za državu od Domovinskog rata.

Komentiraj