Plenković položio lovorov vijenac: “Raketiranje Banskih dvora bio je prekretnički trenutak”

Premijer Andrej Plenković položio je u srijedu, u povodu 29. obljetnice raketiranja Banskih dvora lovorov vijenac na spomen-ploču na zgradi Vlade, ističući da je to bio prekretnički trenutak jer je Hrvatski sabor iste noći izglasao neovisnost i prekinuo sve veze s bivšom državom.

„Danas je 29. obljetnica raketiranja Banskih dvora, 7. listopada 1991. godine kada su avioni JNA pokušali likvidirati predsjednika Tuđmana i tadašnje hrvatsko vodstvo, a i predstavnike Republike Hrvatske u tadašnjim još uvijek saveznim institucijama”, rekao je premijer novinarima.

Taj trenutak, dodao je, bio je prekretnički zbog toga što je Hrvatski sabor dan nakon toga, odnosno iste noći izglasao neovisnost i prekinuo i u formalno-pravnom smislu, nakon odluke od 25. lipnja 1991., sve ustavno-pravne veze s bivšom državom.

„Zato je važno da se prisjetimo i ovog dana i žrtve koja je tada nastradala, a isto tako i sutrašnjeg Spomendana Hrvatskog sabora jer je to jedna od najključnijih odluka koja je donošena u posebnim okolnostima u dvorani, u podrumu Ine prije 29 godina”, zaključio je premijer.

Prije 29 godina zrakoplovi JNA raketirali su i teško oštetili Banske dvore

Komentiraj