HINA/ Daniel KASAP

PLENKOVIĆ ‘Dogovoren je vrlo jasan hodogram izrade Akcijskoga plana za provedbu strategije obrazovanja’

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu novinarima u Bakru da je Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije u utorak dogovorilo vrlo jasan hodogram izrade Akcijskoga plana, te da raditi mistiku oko radnog dokumenta u fazi nacrta “djeluje malo preživahno i predinamično”.

“Idemo tu mistiku pojedinih istraživačkih pokušaja malo kompletno demistificirati”, odgovorio je premijer na pitanje kako je moguće da Akcijski plan bude toliko različit od same strategije obrazovanja, podsjetivši da je Strategija, koju je Hrvatski sabor usvojio 2014. godine, okvirni dokument koji zahtijeva svoj provedbeni dokument.

Akcijski plan, dodao je, nastoji u realnom okviru, a to su dvogodišnji akcijski planovi, izvući one mjere koje bi se mogle provesti. Prema tome, napomenuo je, puno je manje bitno je li formulacija neke mjere ili cilja u cijelosti identična onome što je u strategiji.

“Bitno je da je Posebno stručno povjerenstvo jučer održalo sjednicu, na kojoj smo bili i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ja, gdje smo dogovorili vrlo jasan hodogram s precizno utvrđenim odgovornostima pojedinih članova posebnog stručnog povjerenstva, da dovrše rad na nacrtu uz input odgovarajućih tijela državne uprave te da dokument konsenzualno od strane članova povjerenstva bude prezentiran na našem idućem susretu 8. rujna”, istaknuo je premijer Plenković.

“Prema tome, raditi mistiku oko radnog dokumenta u jednoj fazi nacrta djeluje malo preživahno i predinamično. Ako je nacrt, tretirajte ga kao nacrt”, rekao je Plenković, koji je u srijedu sa suradnicima posjetio Industrijsku zonu Bakar.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u utorak nakon sjednice Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, da je na sastanku zaključeno kako će se prijedlog Akcijskoga plana za provedbu spomenute strategije izraditi do 8. rujna ove godine, pri čemu je dogovorena nešto drukčija metoda izrade.

Komentiraj