Plenković danas u Rijeci: 3. maju jamstvo za kanadski brod

Predsjednik Vlade Andre Plenković danas će posjetiti brodogradilište 3. maj. U škver bi, piše Novi list, trebao doći s još jednom Vladinom odlukom koja će omogućiti pokretanje proizvodnje.

Vlada će na sjednici u Banskim dvorima ovlastiti Ministarstvo financija da 3. maju izda jamstvo za završetak gradnje broda za prijevoz rasutog tereta za kanadskog naručitelja Algoma Central Corporation. Jamstvo se može izdati do iznosa od 26 milijuna eura uz dodatak kamata, naknade i ostalih troškova. Riječ je o brodu za koji je ugovor raskinut u listopadu 2018. godine, a država je platila gotovo 240 milijuna kuna jamstva.

pak, plan za spas 3. maja vratio je i Kanađane u brodogradilište i dogovoren je završetak broda od čega bi 3. maj trebao naplatiti oko 33,4 milijuna eura. Iz te zarade pokrit će se kredit za koji će Vlada danas dati jamstvo, otplatit će se 50 milijuna kuna kredita kojeg je početkom rujna 3. maj, uz državno jamstvo podigao u HBOR-u.

Preostali iznos brodogradilište će uplatiti u državni proračun. Novi list doznaje i to da će prije izdavanja jamstva dva ministarstva, gospodarstva i financija s »3. majem« potpisati ugovor u kojem će se propisati obveze brodogradilišta, ali i instrumenti osiguranja da će se škver držati dogovora.

Komentiraj