hina

PETROV: “Vjerojatno je Mariću bilo neugodno na tom sastanku”

Povjerenstvo je od Bože Petrova zatražilo da objasni koja je je bila uloga Zdravka Marića na sastanku 26. veljače. Petrov je kazao da je Marić bio pasivan do polovice sastanka.

“Tada mu je predsjednik Vlade postavio pitanje vezano za mogućnosti, na koji način država može pomoći u likvidnosti Agrokora.

Marić je rekao da se u slučaju kredita HBOR-a treba konzultirati s komisijom Eropske unije te da bi to značilo ulazak države u equity strukturu kovnerna”, kazao je Petrov, prenosi televizija N1.

“Marić je rekao da HBOR jest mogućnost na koji država može pomoći u pitanu Agrokora, s tim da je rekao da postoje ograničenja vezana za europsku praksu. Također da postoje i opasnosti da se to ne protumači javnim dugom. Nakon toga je Marić pitao gospodina Crnjca je li moguće da uz sva zaduženja i ograničenja koja je Agrokor imao s drugim kreditorima, da imaju prostora za novi dug, na što mu je ovaj odgovorio da ima. Marić je kazao da HBOR još nije izložen prema Agrokoru koliko je Agrokor izložen prema komercijalnim bankama”, rekao je Petrov.

“Nakon kratke pauze Marić je iznio još dva modela u HBOR-u, program restrukturiranja i program za likvidnost”, posvjedočio je Petrov, dodajući kako ne može reći da se Marić zalagao za pojedina rješenja, već je odgovarao na Plenkovićeva pitanja.

“Ne mogu procijeniti je li gospodin Marić htio pomoći gospodinu Todoriću. Znao je apsolutno sve, imao je mogućnost pomoći”, odgovorio je Petrov na pitanje Povjerenstva.

Petrov je kazao da je sastanak trajao tri i pol sata s pauzom. Povjerenstvo je zanimalo je li za to vrijeme Petrov imao ikakve sumnje da Marić krši neke uzuse ili pravila?

“Ja nisam taj koji treba procjenjivati je li Marić bio u sukobu interesa. I nakon sastanka Mariću sam rekao da je njegova pozicija bivšeg dužnosika u Agrokoru teško spojiva s funkcijom ministra financija. Moram reći da je vjerojatno Mariću bilo neugodno na tom sastanku i da zato vjerojatno niej aktivno sudjelovao do trenutka kad ga Plenković nije pitao”, odgovorio je Petrov na kraju svog izlaganja.

Povjerenstvo se nakon svjedočenja Petrova povuklo kako bi donijelo odluku.

Komentiraj