EPA/IGOR KUPLJENIK

PAHOR “Presuda arbitražnog suda bit će realizirana”

Granični prijepor između Hrvatske i Slovenije definitivno je riješen arbitražnom presudom koja će prije ili kasnije biti primijenjena, naveo je u petak u izjavi za javnost slovenski predsjendik Borut Pahor, povodom godišnjice objave presude arbitražnog suda koju Hrvatska zbog slovenske kompromitacije tog procesa ne priznaje i nudi bilateralne razgovore o konačnom rješenju.

“Uvjeren sam da će presuda arbitražnog suda prije ili kasnije biti realizirarna u skladu s odlukom arbitražnog suda”, naveo je Pahor u izjavi koju je prenio njegov ured.

“Arbitražni sud je donio odluku temeljem međudržavnog sporazuma koji su zaključile dvije vlade, ratificirala oba parlamenta, a u Sloveniji je i potvrđen na referendumu”.

“Tako su dvije susjedne države,  Slovenija i Hrvatska, mirnim putem i na način koji je obostrano obvezujuć riješile granični spor. Sada je njihova zadaća da ga na miran način i primijene”, navedeno je u Pahorovoj izjavi povodom obljetnice odluke koju su objavili suci u ad-hoc arbitraži sklopljenoj prije ulaska Hrvatske u EU.

Komentiraj