Ovisnost u sjeni pandemije: Rekordan broj umrlih od predoziranja u SAD-u

Pandemija COVID-a odnijela je živote više od pola milijuna Amerikanaca i dok se ona ne smiruje, u njezinoj sjeni bujaju brojni javnozdravstveni problemi. Jedan od najvećih je ovisnost. Od predoziranja je u vrijeme pandemije umrlo najmanje 88 tisuća ljudi. Riječ je o najvećem broju umrlih od predoziranja u SAD-u ikad, prenosi HRT.

Pandemija COVID-a zasjenila je pandemiju ovisnosti koja u posljednjih godina dana nije iščezla. Naprotiv, rasplamsala se.

Prema posljednjim dostupnim informacijama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, od kolovoza 2019. do kolovoza 2020. od predoziranja je u SAD-u umrlo više od 88 tisuća Amerikanaca. Pandemija je probudila anksioznost i depresiju i kod zdravih osoba, kod onih koji se bore s ovisnošću okretanje starim obrascima ponašanja gotovo da je pravilo.

Od Covida-19 u Zapadnoj je Virginiji umrlo više od 2700 ljudi. Uz pandemiju, ovaj se okrug od 100 tisuća stanovnika suočava s HIV-om, Hepatitisom C, smrtonosnom bakterijskom infekcijom. Prošle je godine zabilježeno 38 slučajeva infekcije HIV-a zbog korištenja istih šprica, više nego u milijunskom New Yorku 2019.

 

Komentiraj