Opereta “Grofica Marica” Emmericha Kálmána ponovo na daskama Kazališta Komedije

Više od 20 godina nakon posljednje premijerne postave, na pozornicu Kazališta Komedije vraća se “Grofica Marica” Emmericha Kálmána, a jedan od najomiljenijih operetnih naslova premijerno će u kazalištu na Kaptolu 23. studenoga postaviti Ozren Prohić pod glazbenim ravnanjem maestra Krešimira Batinića.

Kako se ističe u najavi, opereta “Grofica Marica”, nastala između dva rata (1924.), objedinjuje najbolje od bečke operetne tradicije i mađarskih vatrenih ritmova, ali uključuje i američke utjecaje, pa se tu uz valcere i čardaš nalaze i foxtrot i shimmy.

“Gotovo svi muzički brojevi postali su hitovi, uz koje će, osim nostalgičnim poznavateljima i zaljubljenicima, bilo zasigurno zaigrati i publici najnovije generacije. Ova antologijska opereta naime, gotovo sto godina nakon praizvedbe, i dalje je, u novim i novim izvedbama, redovit gost europskih, može se reći i svjetskih scena”, ističu iz Komedije.

Zaplet započinje kad se samostalna, bogata, podjednako lijepa i duhovita grofica poželi riješiti udvarača koji u poslijeratnoj krizi jure za njom zbog njezina novca, pa jednostavno izmisli nepostojećeg zaručnika zato da bi je pustili da na miru uživa u životu u očekivanju prave ljubavi. Stvari, međutim, ne idu uvijek kako se planira…

“Grofica” je prvi put na sceni na Kaptolu izvedena davne 1954., a ukupnim brojem izvedbi dijeli šesto mjesto ljestvice najizvođenijih Komedijinih predstava, zajedno s još jednom antologijskom Kálmánovom operetom, “Kneginjom čardaša”.

“Gledalo ju je tada oko 150 tisuća gledatelja različitih generacija. U iznimno zahtjevnoj naslovnoj ulozi izmjenjivale su se prvakinje domaćeg glazbeno-scenskog teatra, od kojih su sve glasovitoj grofici dale autentičan pečat, ostajući u trajnom sjećanju zagrebačke publike”, stoji u najavi.

U premijernoj postavi iz 1954. u režiji Borivoja Šembere, zaigrale su je proslavljene pjevačke dive Melita Kunc i Ruža Cvjetičanin. Godine 1995. režije se prihvaća Vlado Štefančić, a u naslovnoj je ulozi omiljena operetna primadona Nevenka Petković Sobjeslavski, uz Ljiljanu Čokljat, te buduću zvijezdu ‘kuće na Kaptolu’, Sandru Bagarić, koja je na daskama Komedije debitirala godinu ranije u Albinijevoj “Madame Troubadour”, te tako aktualnom premijerom obilježava i 25 godina umjetničkog rada.

U novoj produkciji tog, jednog od najomiljenijih operetnih naslova, u naslovnoj će ulozi, uz Sandru Bagarić, biti i Darija Auguštan, kneza Populescua igra Ervin Baučić, a varaždinskog baruna Kolomana Župana Dražen Bratulić i Goran Malus. U ulozi grofa Tassila Endrödy-Wittenburga, alias upravitelja imanja Bele Töreka, smjenjuju se gost iz Slovenije Žiga Kasagić i Filip Hozjak.

Ulogu Tassilove sestre Lize igraju Danijela Pintarić i Lucija Jelušić, dok Manju utjelovljuju Zorica Antonić i Kristina Habuš. Tassilov prijatelj, Karl Stephan Liebenberg je Zlatko Ožbolt, njegova teta Kneginja Božena Cuddenstein zu Chlumetz je Dubravka Ostojić, a njezin je pratitelj u ovoj verziji, umjesto sluge Wurzingera, jedan ruski emigrant, Veliki knez, kojeg naizmjence igraju Damir Lončar i Vid Balog.

Željko Duvnjak po prvi put nastupa u opereti, u ulozi Marici odanog starog sluge Čeka. U predstavi sudjeluju orkestar, zbor i balet Kazališta Komedije. Orkestrom će ravnati Krešimir Batinić i Davor Kelić, redatelj je Ozren Prohić, scenogafkinja Irena Kraljić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, koreograf Leo Mujić, a redateljeva suradnica za scenski pokret je Blaženka Kovač Carić.

Komentiraj