Obustavljena ovrha Uljanik Plovidbe, očekuje se deblokada računa

Uljanik Plovidba u utorak je izvijestila da je obustavljena ovrha nad njenim računima te da će joj račun ubrzo biti deblokiran.

U obavijesti Uljanik Plovidbe kaže se kako je po okončanom drugostupanjskom upravnom postupku u njezinu korist i na temelju rješenja Ministarstva financija, Porezna uprava obustavila postupak ovrhe koji se provodio na poslovnim računima Uljanik Plovidbe kao dužnika 3. maj Brodogradilišta, po obvezama čije je postojanje predmet pokrenutog sudskog postupka i koje se tek imaju utvrditi.

Slijedom obustavljenog postupka ovrhe u najkraćem će mogućem roku biti provedena odgovarajuća deblokada računa, kaže se u obavijesti.

Račun Uljanik Plovidbe blokiran je 6. svibnja, radi naplate potraživanja Porezne uprave prema 3. maj Brodogradilištu kojemu je pak Uljanik plovidba dužnik, no ona taj dug Uljanik Plovidba osporava.

Ranije je Uljanik Plovidba izvijestila da je pod istragom zbog sumnje u nezakonitost u poslovnim aranžmanima koje je imala s 3. majem, no te sumnje u toj kompaniji smatraju neosnovanima.

Sumnje u nezakonitost zasnivaju se na sporazumu o suradnji na zajedničkoj provedbi projekta izgradnje četiri broda za domaće naručitelje u 3. maj Brodogradilištu, pri čemu je Uljanik plovidba potencijalno ostvarila navodno nepripadajuću imovinsku korist u ukupnom iznosu od 57,96 milijuna kuna.

U Uljanik Plovidbi napominju da je istraga u odnosu na društvo kao pravnu osobu određena isključivo zato što je određena i protiv bivše odgovorne osobe u društvu i njezina je izravna posljedica.

Naime, u “akciji Uljanik” privedeno je 12 osoba osumnjičenih za zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjene na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna, a među uhićenicima je bio i tadašnji direktor Uljanik Plovidbe Dragutin Pavletić.

Uljanik Plovidba izričito osporava bilo kakvo navodno neosnovano stjecanje imovinske koristi u bilo kojem iznosu, navodeći da na temelju sporazuma s 3. majem zapravo potražuje naknadu štete u iznosu od 80,08 milijuna kuna.

Komentiraj