Objavljena knjiga proza Mire Gavrana "Priče o samoći"

Ivo Cagalj/PIXSELL

Knjigu hrvatskoga književnika Mire Gavrana “Priče o samoći”, u kojoj na sugestivan i koncizan način portretira suvremenike, sudbinski određene samoćom, objavila je zagrebačka nakladna kuća Mozaik knjiga.
Autorica pogovora Branka Džebić napominje kako je Gavran u ovu zbirku sabrao 10 priča, od kojih je osam novih – “Nije dobro lagati”, “Pogrešan stan”, “Iziđite iz kuće”, “Hrvatski disident”, “Ili žena ili sin”, “Bivši ljubavnik”, “Malo srca, malo duše”, “Moramo ozbiljno razgovarati”.
Dvije su priče – “U zagrljaju rijeke i “Spašavanje medvjeda”, ističe Džebić, preuzete su iz drugoga izdanja knjige “Mali neobični ljudi” koje se tematski uklapaju u ovu zbirku.
Džebić ističe kako su ove priče, za razliku od ranije začudno ispričanih priča, posve drukčijih tema. “Iznenadni, nenajavljeni gost u priči “Pogrešan stan” poremetit će i iz temelja uzdrmati život naizgled sretnom bračnom paru uoči njihove desetogodišnjice braka”, napominje Džebić i dodaje kako će u priči “Nije dobro lagati” dvije žene koje spaja i razdvaja smrt voljenoga sina i muškarca spojiti i zauvijek razdvojiti njihove samoće.
Priča “U zagrljaju rijeke” surovo razotkriva kroz bolničku sobu važne životne istine – bešćutnost i gramzivost, ističe i dodaje kako u priči “Iziđi iz kuće” papiga razočaranom i osamljenom računalnom programeru mijenja život.
Napominje i kako u priči “Ili žena ili sin” jedna odluka zauvijek udaljuje dvoje do jučer skladnih bračnih partnera.
Priča “Bivši ljubavnik” tematizira poštivanje vremena u životu, piše Džebić i dodaje kako autor u “Hrvatskom disidentu” govori o samotnom piscu, tobožnjem emigrantu, kojeg je život iznevjerio i pregazio pa mu je literatura postala jedino utočište.
Ističe i i kako u priči “Moramo ozbiljno razgovarati” piše o materijalnim uspjesima koji mogu razarati obitelj dok licemjerje u poimanju humanosti donosi priča “Spašavanje medvjeda”.
Središnja priča “Malo srca, malo duše”, ističe, u žarište stvalja dva blizanca koji propituju vjeru, sumnju i nadu.
Džebić ocjenjuje kako Gavranovi likovi u sebi nose svoje muke i samoće, ali i humanu i ljudsku potku pa čitatelj na kraju zajedno s njima doživljava pročišćenje, iščitavajući poruku o smislu života.
Ovom knjigom, smatra Džebić, Gavran se vraća suvremenim temama. “U njima će prodrijeti duboku u psihologiju likova” napominje i dodaje kako su njegovi antijunaci gubitnici.
Miro Gavran rođen je 1961. u Gornjoj Trnavi kod Nove Gradiške. Djela su mu prvedena na 40 jezika, knjige imaju više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po Gavranovim dramama i komedijama nastalo je oko 350 kazališnih premijera koje je pogledalo više od 4 milijuna ljudi.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]