Sanjin Strukic/PIXSELL

Novi val uhljeba iz HDZ-a zaposlen u Narodnim novinama

Neobično kadroviranje u Narodnim novinama, državnoj tvrtki opterećenoj gubicima, skandalima i višegodišnjim dubioznim poslovanjem, nastavljeno je i posljednjih tjedana. Nakon što je početkom ožujka dovršen proces javnih natječaja na kojima su među dvjestotinjak kandidata izabrani gotovo isključivo članovi HDZ-a, i to isključivo iz Krapinsko-zagorske županije, najnovijom odlukom na radno mjesto vraćena je nekadašnja direktorica službe pravnih, kadrovskih i općih poslova Tajana Tušek. Ona je s te pozicije udaljena u listopadu prošle godine, između ostalog i zato što je bila dijelom prethodne upravljačke garniture koja je Narodne novine dovela u gubitke veće od 150 milijuna kuna te zato što je bila članica nadzornih odbora dviju tvrtki-kćeri u kojima je zabilježeno netransparentno poslovanje i koje su završile u stečaju.

Više Nacionalovih izvora iz same tvrtke eksplicitno tvrdi da zasluge za njeno ponovno napredovanje u hijerarhiji ima Žarko Tušek, inače saborski zastupnik i predsjednik krapinsko-zagorskog HDZ-a, s kojim je ona i rodbinski povezana. Tušek u kuloarima glasi kao glavni kadrovik u Narodnim novinama i upravo se njemu pripisuje odlučivanje o zapošljavanjima na svim bitnim pozicijama u toj tvrtki. Tako je na nedavnom natječaju za voditelja strateškog razvoja odabran HDZ-ov načelnik općine Đurmanec Damir Bilošević, za rukovoditelja sektora logistike također HDZ-ov Miroslav Ivanković, donedavni predsjednik stranačke mladeži u Zagorju, a i rukovoditelj službe financijskih i računovodstvenih poslova je Daniel Vnuk, HDZ-ov član Skupštine Krapinsko zagorske županije. Tu je i Marijan Banić, brat HDZ-ove Martine Banić, koji će kao politolog voditi nabavu u toj državnoj tvrtki. U upravi Narodnih novina još od ranije sjedi Tušekov prijatelj i stranački kolega Mato Regvar, za kojega sugovornici Nacionala tvrde da „provodi Tušekove naloge“, a drugi član uprave je Robert Hirc iz stranke Reformisti Radimira Čačića, koja podržava vladu HDZ-a i Andreja Plenkovića. Sam predsjednik uprave Robert Hodak navodno nije član nijedne stranke.

Iz ove tvrtke prošlog mjeseca pokušali su objasniti neobično prosperiranje HDZ-ovih kadrova tvrdnjom da su „izabrani kandidati u stručnom smislu prepoznati kao najbolji“, dok je zastupnik Žarko Tušek kazao da „nema ovlasti ili ingerencije u donošenju odluka javnog trgovačkog društva“. U izjavi na N1 televiziju dodao je i da „ne želi vjerovati da bi nekome smetalo da ljudi iz Hrvatskog zagorja dolaze na radno mjesto u Zagrebu jer su Zagorci vrijedni ljudi“.

Vraćanje Tajane Tušek na njenu staru poziciju izazvalo je revolt među zaposlenicima Narodnih novina, koji su se obratili Nacionalu ustvrdivši da je riječ o potencijalno štetnim odlukama s mogućom dugoročnom štetom za tvrtku. „Kako su se u njenom slučaju okolnosti promijenile od listopada prošle do travnja ove godine, osim eventualno političkih i pokroviteljskih? Zabrinjava nas blagonaklono i relativno nezainteresirano držanje članova Nadzornog odbora jer je njihova dužnost pratiti, štititi i brinuti se o interesima tvrtke“, kazao je jedan od sugovornika Nacionala. On je upozorio i na zanimljivi detalj iz biografije Tajane Tušek: ona je, naime, prije dolaska u Narodne novine obnašala dužnost Općinske državne odvjetnice u Zlataru i u lipnju 2013. godine razriješena je s te funkcije zbog kršenja zakona, odnosno nepravilnosti u radu. Naime, na račun nje i njenog zamjenika Ivice Zubića policija je uputila prigovor Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, kojemu je tužiteljstvo u Zlataru bilo pripojeno, i to zato što osobe osumnjičene za kaznena djela oni nikada nisu dovodili sucu istrage u Zagrebu, nego bi protiv njih žurno podizali optužnice i nalagali policajcima da uhićenike odvode na Općinski sud u Zlataru, koji u tom slučaju može odrediti istražni zatvor. Kako je tada objašnjeno, po svemu sudeći radilo se o kršenjima procedure isključivo zbog osobne komocije dvoje tužitelja koji su željeli zaobilaziti Zagreb i većinu posla odraditi u svom mjestu. Nakon što je slučaj otkriven, Tušekova i Zubić navodno su bili zamoljeni dati ostavke i potom su službeno razriješeni na vlastiti zahtjev, dok je ona objasnila da funkciju napušta iz osobnih razloga.

U Narodnim novinama potom je vrlo brzo primljena na visoki položaj i ondje se zadržala do spomenute smjene u listopadu prošle godine, da bi samo šest mjeseci kasnije – navodno upravo uz blagoslov Žarka Tušeka – bila vraćena na isto radno mjesto.

Komentiraj