EPA/Alex Cruz

Novi meksički predsjednik obećao nesmiljenu borbu protiv korupcije

Novi meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da će goniti “i prijatelje i neprijatelje” u gušenju korupcije nakon što je na predsjedničkim izborima osvojio uvjerljivu pobjedu.

Lopez Obrador, prvi ljevičarski predsjednik nakon okončanja vlasti jedne stranke 2000., dobio je između 53 i 53,8 posto glasova, objavile su izborne vlasti, što je više nego dvostruko od njegovog najbližeg protukandidata.

Lopezu Obradoru to će omogućiti jaku platformu da se suoči s unutarnjim problemima i s vanjskim izazovima, poput prijetnje trgovinskim ratom sa Sjedinjenim Državama.

Zasad se još ne zna je li Lopez Obrador učinio dovoljno da osigura većinu u Kongresu prvi put u 20 godina, a prema prvim procjenama na anketama blizu je upjehu u Donjem domu, dok u Senatu ima manje izgleda.

Obraćajući se novinarima nakon pobjede, Obrador je rekao da je korupcija “glavni uzrok” nejednakosti i kriminala i nasilja koji muče Meksiko godinama. Istaknuo je da neće poštedjeti ikoga u naporu da iskorijeni korupciju.

“Tko god da bude u pitanju, bit će kažnjen – uključujući drugove, dužnosnike, prijatelje, članove obitelji”, kazao je.

Izborni rezultat velik je poraz za vladajuću centrističku Institucionalnu revolucionarnu stranku, koja je Meksiko vodila od 1929. do 2000. neprekidno te ponovno od 2012.

Lopez Obrador preuzet će dužnost u prosincu i suočiti se s američkom vladom pod Donaldom Trumpom koja je otvoreno antagonistička prema Meksiku u pitanjima migracije i trgovine.

Rekao je da želi Meksiko učiniti gospodarski neovisnim o SAD-u. U isto vrijeme, nada se uvjeriti Trumpa da pomogne u razvoju Meksika i središnje Amerike kako bi mogli zadržati ilegalnu emigraciju.

Andrew Selee, predsjednik instituta za migracijsku politiku, vidi promjene u odnosu prema prijašnjim meksičkim predsjednicima, koji su bili ‘opsjednuti’ time da budu u dobrim odnosima sa Sjedinjenim Državama.

“To znači da SAD ne može više uzimati Meksiko ‘zdravo za gotovo'”, rekao je. “Lopez Obrador bit će pragmatičan… no neće se savijati da bi imao dobre odnose”.

Komentiraj