Nizozemska stavila Hrvatsku na narančastu listu, turisti napuštaju Hrvatsku

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak obratio se javnosti ispred vlade nakon što je Nizozemska Hrvatsku stavila na narančastu listu.

Europski ured za prevenciju i kontrolu bolesti dobiva sve podatke

“Prvo, vijest o tome da Hrvatska nije dala dovoljno podataka za procjenu epidemiološke situacije je potpuno netočna, odlučno je demantiram. Mi ne šaljemo nikakve podatke direktno Nizozemskoj osim ako oni to ne zatraže, niti Nizozemska nama šalje neke podatke direktno, nego Europska unija ima svoju agenciju koja se zove ECDC – Europski ured za prevenciju i kontrolu bolesti, kojima svi mi skupa šaljemo strukturirane podatke”, kazao je Capak.

“Naši podaci su potpuno točni i ažurirani”

“Na web stranicama ECDC-a možete vidjeti da mi šaljemo podatke po županijama, a mogu se pokazati i po regijama. Ti naši podaci su potpuno točni i ažurirani, mi svaki dan šaljemo te podatke, mi smo jedna od najurednijih država koje ECDC-u i WHO-u šalju podatke”, dodao je Capak.

Narančasta lista Nizozemske

“Što se tiče toga da nas je Nizozemska stavila na narančastu listu, dakle oni su postavili te kriterije prema kojima su mi sad prešli tu 14-dnevnu incidenciju, mi smo sad što se tiče Hrvatske na 27, s time da postoje regionalne razlike. Ako bi se uzeo prosjek za sedam jadranskih županija, onda bi to bilo 23, a za kontinentalne je 28. Treba nam nekoliko dana da se ta brojka smanji, ja se nadam da će se to dogoditi kroz idućih par dana”, dodao je Capak.

“Duge zemlje ili imaju kriterije koje je propisala Europska unija, odnosno nije propisala nego je preporučila 16 14-dnevnu incidenciju na 100.000 stanovnika. Mi smo predlagali 15, Slovenija ima 10. To je individualna odluka svake zemlje koga će staviti na crvenu listu. Mi smo daleko od bilo čije crvene liste, što bi značilo da ne možemo putovati u tu zemlju bez karantene. Nadam se da ćemo u idućih nekoliko dana smanjiti taj broj i da ćemo biti stavljeni na zelenu listu”, dodaje Capak.

Kaže da ne postoje druge zemlje koje bi nas mogle staviti na narančastu listu. “Njemačka ima 14-dnevnu incidenciju 50, kod nas je to 27, dakle nećemo doći na njihovu listu”, zaključio je.

Nizozemci krenuli s otkazivanjem planiranog boravka u Hrvatskoj

Iako nije obavezna, nizozemskim građanima se snažno preporučuje 14-dnevna samoizolacija po povratku u zemlju, a to je, kako smo doznali, već rezultiralo time da su Nizozemci krenuli s otkazivanjem boravka u Hrvatskoj.

Komentiraj