Izraelskog premijera Benjamina Netanyahua je u petak ponovo ispitala policija zadužena za istragu navodne korupcije tijekom njegovog dugog obnašanja vlasti.

Policajci su ispitali Netanyahua u njegovoj rezidenciji u Jeruzalemu, navela je policija.

Mediji prenose da je saslušan u vezi afere Bezeq, prema imenu glavne skupine izraelskih telekomunikacija.

Netanyahu je saslušan 12-ak puta u svojstvu osumnjičenog i svjedoka u tim predmetima.

U aferi Bezeq policija pokušava doznati je li par Netanyahu pokušao s informativnom stranicom Walla osigurati blagonaklono praćenje za vladine usluge koje su Bezequ mogle donijeti stotine milijuna dolara.

Ta afera pokrenuta 2017., izbila je 18. veljače 2018. i predstavlja veliku opasnost za premijera. Tada su uhićeni Shaul Elovitch, glavni dioničar Bezeqa i još šest osoba, među kojima dvojica bliskih Netayahuovih suradnika.

Premijerov glasnogovornik je u petak u priopćenju istaknuo da brojke nedvosmisleno pokazuju da je Walla negativnije pratila Netanyahua tijekom razdoblja Elovitcha nego tijekom prethodnog vlasnika Amosa Shokena.,

Netanyahu je uz premijersku funkciju do 2017. imao portfelj komunikacija. Tijekom ispitivanja je tvrdio da se radio “lovu na vještice” te da čvrsto ostaje na svojoj funkciji.

Policija je u veljači preporučila da bude optužen u dva slučaja, u vezi darova od bogatih osoba i u vezi tajnog sporazuma koji je pokušao zaključiti s jednim dnevnim listom kako bi ga blagonaklono pratili. Odluku će donijeti državno odvjetnik.

Bez očitog protivnika, Netanyahu nije obvezan dati ostavku ako bude optužen. S 12 godina na vlasti mogao bi nadmašiti povijesni rekord Davida Ben Gouriona.

(Hina) xtm ysl

Komentiraj