Tomislav Karamarko sutra će podnijeti ostavku na mjesto prvog potpredsjednika u Vladi, potvrđeno je Večernjem listu iz HDZ-a.

“Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da je podnošenje njegove ostavke dio strategije Domoljubne koalicije, te da ostavku daje s nadom da će sutrašnje mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa biti da on nije u sukobu interesa. Također je rekao kako time želi pokazati da ne želi biti teret budućoj hrvatskoj vladi”, rekao je Hini jedan od sudionika današnjeg sastanka Domoljubne kolicije, koji je želio ostati anoniman.

Doznaje se i kako je navodna ostavka dio HDZ-ove strategije kako bi što lakše maknuli Tihomira Oreškovića s premijerske pozicije.

Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević nakon današnjeg sastanka Domoljubne koalicije novinarima je rekao kako još uvijek nemaju 76 ruku, koliko je potrebno za preslagivanje. Ipak, najavio je kako će ih imati. Navodna ostavka Tomislava Karamarka, nagađa se, može biti jedan od uvjeta  mogućih novih partnera Domobljubne koalicije za podršku preslagivanja.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u srijedu će podnijeti ostavku na tu dužnost neovisno o odluci Povjerenstva  za odlučivanje o sukobu interesa, potvrdio je Hini jedan izvor iz HDZ-a. Tu informaciju ranije su potvrdili i sudionici sastanka u središnjici HDZ-a iz Domoljubne koalicije.

Povjerenstvo, naime, sutra na javnoj sjednici odlučuje je li Karamarko povrijedio načela djelovanja i bio u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa svoje supruge i svoga prijatelja, savjetnika mađarske naftne tvrtke MOL, Josipa Petrovića.

Nacional je, podsjetimo, ekskluzivno donio dokumente o suradnji tvrtke Ane Karamarko ‘Drimia’ sa Petrovićevom tvrtkom ‘Peritus savjetovanje’. U ugovoru stoji da je Petrović za usluge savjetovanja i medijskih analiza u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki “Drimia” isplatio najmanje 60 tisuća eura, odnosno nešto manje od pola milijuna kuna. Petrović je tvrtki Karamarkove današnje supruge usluge plaćao najmanje dvije godine.

Također, Povjerenstvo će sutra odlučiti hoće li ponovno pokrenuti postupak vezan uz Karamarkove poslovne udjele u tvrtki „Soboli“, odnosno o tome je li ih prenio na drugu osobu nakon što je 2006. postao šef obavještajne službe.

Karamarko je danas novinarima rekao da očekuje da Povjerenstvo donese odluku da nije bio u sukobu interesa, ‘jer bi sve drugo bilo nakaradno’. “Ako odluka bude negativna, onda ću potražiti drugu priliku da se dokaže istina i da se obranim, jer nisam u sukobu interesa”, rekao je Karamarko.

Komentiraj