EKSKLUZIVNI DOKUMENTI Lobist Mola Ani Karamarko platio 60 tisuća eura

Autor:

Ugovor u posjedu Nacionala otkriva da je uoči dolaska Tomislava Karamarka na vlast tvrtka Josipa Petrovića Karamarkovoj supruzi Ani za usluge savjetovanja platila najmanje 60 tisuća eura, odnosno oko pola milijuna kuna

Josip Petrović, lobist mađarskog MOL-a, preko svoje tvrtke Peritus savjetovanje gotovo pune dvije godine plaćao je usluge tvrtki Drimia, u vlasništvu Ane Šarić Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. To otkriva ugovor o poslovnoj suradnji čija se kopija nalazi u posjedu Nacionala. Da se radi o autentičnom ugovoru i poslovnom odnosu koji je postojao, Nacionalu je potvrdio izvor blizak Tomislavu Karamarku.

Kolokvijalno govoreći, Petrović je, lako moguće upravo novcem koji je primao od MOL-a, plaćao supruzi Tomislava Karamarka 2500 eura mjesečno da za njega prati stanje na energetskom tržištu.

PREMA TOM UGOVORU, Josip Petrović je za usluge savjetovanja i medijskih analiza u periodu nakon dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki njegove supruge Ane Šarić, tadašnje partnerice, isplatio najmanje 60 tisuća eura, odnosno nešto manje od pola milijuna kuna.

Ugovor je sklopljen 1. veljače 2013. između Petrovićeve tvrtke Peritus Savjetovanje d.o.o. i agencije Drimia u vlasništvu Karamarkove današnje supruge, a tada partnerice Ane Šarić. Trajao je od 1. veljače 2013. do 31. siječnja 2015. U tom periodu, tvrtka Josipa Petrovića bila je dužna tvrtki Karamarkove partnerice svakog 5. u mjesecu isplaćivati iznos od 2500 eura u kunskoj protuvrijednosti, ali je ugovor isto tako omogućavao fakturiranje promjena u eventualnoj visini troškova te otvarao mogućnost sklapanja posebnih aneksa i dodataka ugovoru.

UGOVORENI MJESEČNI IZNOS OD 2500 EURA, odnosno oko 19 tisuća kuna, odnosio se na usluge analize medija u regiji, analize medijskih aktivnosti i tržišnih komunikacija, kao i na praćenje i analizu u energetskoj industriji koji se odnose na Petrovićeve klijente i konkurenciju. U opis poslova koje je tvrtka Ane Šarić Karamarko obavljala za Josipa Petrovića spadale su i savjetodavne, marketinške i PR usluge, ali i sudjelovanje na poslovnim sastancima i konferencijama u svojstvu predstavnika Petrovićeve tvrtke Peritus Savjetovanje, kao i savjetovanje ili konzultiranje Petrovića u bilo kojem drugom poslovnom pitanju koje je ad hoc dogovoreno među ugovornim stranama na bazi povremenog, ugovorno netipičnog postupanja.

Sadržaj tog ugovora možda objašnjava zagonetan neformalni utjecaj Josipa Petrovića na zbivanja unutar HDZ-a. S druge strane, on se može koristiti i kao najizravnija potvrda sumnji u postojanje sukoba interesa u samom vrhu Vlade, kada su odnosi s mađarskim MOL-om u pitanju. Da su i Petrović i Ana Šarić bili svjesni otvaranja problematike potencijalnog sukoba interesa, svjedoči i posebna klauzula ugovora o njihovoj poslovnoj suradnji koja glasi:

“KADA BI I U KOLIKO BI OSOBNI INTERES izvršitelja ili članova njegove uže obitelji dolazili u sukob s interesima Naručitelja, Izvršitelj je bez odgađanja o postojanju takvog sukoba interesa dužan izvijestiti Naručitelja.” Drugim riječima, ako bi Tomislav Karamarko, kao član uže obitelji Ane Karamarko, bio u sukobu interesa s poslovnim interesima tvrtke MOL-ova lobista Petrovića, ona o tomu mora izvijestiti Petrovića. Nitko od protagonista ove priče nije bio dostupan kako bi objasnio gdje su u svemu interesi hrvatske vlade, kada su u pitanju odnosi s MOL-om.

  • UGOVOR JE SKLOPLJEN 1. VELJAČE 2013. godine između Petrovićeve firme Peritus Savjetovanje i agencije Drimia u vlasništvu Ane Šarić, danas Karamarko, kojoj je Petrović plaćao 2500 eura mjesečno

O tome koliko su te usluge Ane Šarić, danas Karamarko, Jozi Petroviću bile važne, svjedoči i podatak da je on za njih izdvajao oko petinu svojih mjesečnih prihoda. Naime, prema dokumentima koje je nedavno objavio Telegram, Jozo Petrović je MOL-u za svoje konzultantske usluge mjesečno izdavao račune u prosječnim iznosima od oko 14 tisuća eura. U periodu od 1. siječnja 2011. do 31. kolovoza 2015. Petrović je MOL-u ispostavio račune u ukupnom iznosu 7,2 milijuna kuna. Tijekom 2011. i 2012. uobičajeni mjesečni iznos računa iznosio je oko 90 tisuća kuna, odnosno oko 12 tisuća eura, ovisno o tečaju, a jednom godišnje faktura bi se povećala na oko 225 tisuća kuna, odnosno na oko 30 tisuća eura. Tijekom 2013. i 2014., dok je Petrović poslovao s Anom Šarić, on je od MOL-a mjesečno prihodovao 14 tisuća eura, odnosno oko 110 tisuća kuna, a jednom godišnje faktura bi se penjala na 30 tisuća eura, odnosno na oko 225 tisuća kuna. Dokumenti koje je objavio Telegram dio su dokaznog materijala u sudskom procesu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera koji je optužen za uzimanje mita od 10 milijuna eura radi prepuštanja upravljačkih prava nad Inom mađarskom MOL-u. Sanader je za to djelo bio pravomoćno osuđen, ali je Ustavni sud presudu srušio i vratio na ponovno suđenje.

KOJA JE BILA ULOGA JOZE PETROVIĆA u cijelom procesu, tek se treba otkriti u pravosudnom postupku. No neosporna je činjenica da je Jozo Petrović u vrijeme Ive Sanadera bio postavljen za člana Uprave Ine te da je bio član Uprave do 10. veljače 2011. kada je odlukom Nadzornog odbora prestao biti član. On je odmah nakon toga preko svoje privatne tvrtke počeo raditi kao konzultant MOL-a, što nije samo protivno dobrim poslovnim običajima i praksi, već je, prema tvrdnjama Nacionalovih izvora, i u suprotnosti s ugovorom između Ine i MOL-a. Ono što je u cijelom slučaju jako važno jest i činjenica da je Jozo Petrović bio osoba od osobitog povjerenja Ive Sanadera, da je sa Sanaderom prisustvovao sastanku sa Zsoltom Hernadijem u vladi te da su se nastavili viđati i nakon što je Sanader napustio premijersku funkciju. U vrijeme izbora za novog predsjednika HDZ-a, u proljeće 2012., upravo je Jozo Petrović bio često viđen gost u stožeru Tomislava Karamarka koji se nalazio u zagrebačkom hotelu Panorama. Nakon što je Karamarko 20. svibnja 2012. pobijedio na izborima za predsjednika HDZ-a, nastavio se intenzivno družiti s Jozom Petrovićem, a Nacional je više puta pisao o tome kako visoki izvori iz HDZ-a tvrde da je upravo Petrović osoba koja ima iznimno velik i neobjašnjiv utjecaj na Tomislava Karamarka koji je mnoge ključne kadrovske i ostale odluke donosio u dogovoru s njime, iako Petrović formalno u stranci nije obnašao nikakvu funkciju. Neki stranački dužnosnici upravo u Jozi Petroviću vidjeli su i nikad prekinutu sponu između Ive Sanadera i Tomislava Karamarka. Na to su Nacional više puta upozoravali i neki istaknuti političari izvanHDZ-a.

JOZO PETROVIĆ U FOKUSU JAVNOSTI našao se nakon što je nedavno otkriveno da se, osim Ive Sanadera, i on pojavljuje kao svjedok u arbitražnom postupku između Ine i MOL-a. Dogodilo se to usred rata između HDZ-a i Mosta oko toga treba li se ili ne prekinuti arbitražni spor između Ine i MOL-a, što je otvoreno zagovarao HDZ-ov ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, dok Most i premijer Tihomir Orešković zastupaju tezu da arbitražu treba nastaviti.

Medijski interes za Petrovića dodatno se pojačao nakon što je Nacional na naslovnoj stranici objavio sadržaj svjedočenja Ilone Fodor a arbitraže između Vlade i MOL-a, u kojem je ona otkrila da je Petrovićev angažman za MOL uključivao i političku špijunažu.

Tada je o slučaju Petrović javno progovorio Mostov saborski zastupnik Miro Bulj i zatražio od HDZ-a da se javno odrekne Petrovića koji svjedočenjem, kako je rekao, radi protiv Hrvatske, a optužio ga je i da “preko svojih veza insistira da se u Upravu Ine imenuju članovi koji bi odgovarali MOL-u”. Nakon javne prozivke Mire Bulja, novinari su i Tomislava Karamarka suočili s pitanjem o odnosu s Jozom Petrovićem i njegovoj ulozi u arbitražnom postupku između Ine i MOL-a.

“To je jedan površni, paušalni pristup, kakav ja imam odnos s nekim ljudima koji su mi prijatelji ili neprijatelji. S gospodinom Jozom Petrovićem sam u Košarkaškom klubu Zagreb od 91. godine. Prema tome, ja bih se trebao odreći ljudi zato što negdje svjedoče, a pitanje je kako će svjedočiti. Koliko sam upoznat, svjedočit će u korist Republike Hrvatske. Prema tome, ovo pitanje je deplasirano. Ja vaše urednike ne pitam tko su im prijatelji i kako se s njima ponašaju”, rekao je Karamarko kojeg je to pitanje vidno razljutilo. On je sa suradnjom svoje supruge i Joze Petrovića evidentno morao biti upoznat pa se njegova nervoza možda može protumačiti i kao strah od otkrivanja potencijalnih dubljih razmjera te suradnje.

U AFERI KOJA JE NEDAVNO IZBILA priopćenjem se oglasio i Jozo Petrović, reagiravši na izjavu Bože Petrova koji ga je javno prozvao da kao konzultant MOL grupe radi protiv hrvatskih interesa. Petrović je napisao da je on svom klijentu MOLu predlagao dogovor s hrvatskom vladom kao najbolju opciju, ali nije objasnio zašto bi mu MOL za takav savjet već godinama plaćao iznose koji su se popeli na više od sedam milijuna kuna. Pisanje o svojoj ulozi u arbitraži nazvao je “hajkom” te je ustvrdio da su on i njegova obitelj zbog toga ugroženi. Što se tiče odnosa s Karamarkom, rekao je sljedeće:

“S prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom veže me poznanstvo iz sportskih dana, koje ni u jednom trenutku nisam koristio da bismo razgovarali o ovim temama.”

Ta Petrovićeva izjava u najmanju ruku predstavlja grubo izvrtanje istine. Tim više što je propustio spomenuti da je s Karamarkovom suprugom bio u poslovnom odnosu koji se tiče upravo analiza i savjetovanja u njegovim poslovima vezanima uz naftni sektor, a po svemu sudeći povezanima i s poslovanjem s MOL-om.

UGOVOR O POSLOVNOJ SURADNJI između tvrtke u vlasništvu Ane Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, i tvrtke u vlasništvu poduzetnika Josipa Petrovića, bivšeg člana Uprave Ine i MOLova lobista, koji je u posjedu Nacionala, dokazuje da Petrovića i obitelj Karamarko veže puno više od običnih prijateljskih veza i potvrđuje teze o kojima je Nacional više puta pisao i na njih upozoravao javnost. Isto tako, taj ugovor daje djelomičan odgovor na pitanje koje je nedavno postavio saborski zastupnik Mosta Miro Bulj, koji je prvi javno prozvao Josipa Petrovića zbog svjedočenja protiv Hrvatske u arbitražnom procesu Ine i MOL-a te ga je pozvao da objavi posluju li njegova tvrtka, MOL ili tvrtke u MOL-ovu vlasništvu, s tvrtkama u vlasništvu hrvatskih političara ili članova njihove uže obitelji. “Neka objavi popis i usluge te objasni kako je osobno u tome sudjelovao!” zatražio je Bulj od Petrovića, kojeg je i potpredsjednik Vlade Božo Petrov nedavno prozvao da kao konzultant MOL grupe radi protiv hrvatskih interesa.

  • U JEDNOJ KLAUZULI UGOVORA STOJI: ‘Kada bi i ako bi osobni interes izvršitelja ili članova njegove uže obitelji dolazili u sukob s interesima naručitelja, izvršitelj je dužan izvijestiti naručitelja…’

UGOVOR IZMEĐU KARAMARKOVE SUPRUGE i Joze Petrovića sada otvara niz pitanja na koja oni sami na izravan upit Nacionala nisu željeli odgovoriti, odnosno odlučili su službeno ostati nedostupni za bilo kakve izjave te nisu odgovarali na pozive i poruke.

Kakav je točno bio aranžman između Tomislava Karamarka i Joze Petrovića, nije poznato, no ugovori u posjedu Nacionala sada otkrivaju da je točno ono što je Nacional već ranije pisao – a to je da je Jozo Petrović pomagao poslovni uzlet Karamarkove tadašnje partnerice.

Prema javno dostupnim podacima iz financijskih izvješća, unatoč unosnom ugovoru s Jozom Petrovićem, tvrtka Drimia još je u 2013. ostvarila gubitak u iznosu 567 tisuća kuna, dok je u 2014. taj gubitak smanjen na 141.635,40 kuna. Istovremeno, tvrtka Joze Petrovića ostvarila je, nakon oporezivanja, u 2014. dobit od 911 tisuća kuna, a u 2013. dobit od 1,7 milijuna kuna. On je taj novac od dobiti isplatio sebi kao vlasniku te je njime mogao raspolagati kako je htio. Višak zarađenog novca Petrović je iskoristio i kako bi povećao temeljni kapital svoje tvrtke pa je tako 26. lipnja 2013. temeljni kapital iz sredstava društva s 20 tisuća kuna povećan za milijun kuna, a 4. kolovoza 2014. temeljni kapital društva je iz sredstava društva povećan za dodatnih 1,5 milijuna kuna pa sada iznosi 2,5 milijuna kuna.

Ti iznosi dovoljno govore o tome koliko je MOL ulogu Joze Petrovića smatrao značajnom, a o tome kakvim se sve sredstvima MOL spreman koristiti radi onoga što smatra zaštitom vlastitih nacionalnih interesa, Nacional je također već pisao, razotkrivši da je mađarska strana čak angažirala strane špijune koji su pratili bivše članove vlade i hrvatske članove Uprave Ine kako bi ih pokušali kompromitirati i izbaciti iz igre o odlučivanju o sudbini Ine.

IZVORI BLISKI TOMISLAVU KARAMARKU ispričali su Nacionalu da on otvaranje ove teme doživljava kao izravni napad na vlastitu obitelj. Prema tvrdnjama tih izvora, njegova obitelj u najvećoj mjeri živi od poslovnih prihoda njegove supruge te takve napade doživljava krajnje osobno. Karamarku bliske osobe nisu ostavile ni trunka prostora tomu da Karamarko ovu situaciju doživljava kao sukob interesa. Neće dugo trebati kako bi se doznalo što o svemu misle njegovi politički partneri i zainteresirani dio hrvatskog biračkog tijela, koji će procijeniti jesu li takvi njegovi mogući pogledi na ovu situaciju umjesni ili predstavljaju dodatni povod za zaoštravanje odnosa unutar vladajuće koalicije.

Bulj: ‘Opasno je za RH ako Povjerenstvo šuti o sukobu interesa’

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj, koji je prvi javno prozvao Josipa Petrovića da radi protiv hrvatskih interesa te otvorio pitanje potencijalnog sukoba političara s kojima je Petrović povezan, za Nacional je izjavio sljedeće: “Koliko ja znam, povjerenstvo za sukob interesa još nije reagiralo pa ga i ovom prigodom pozivam da obavi svoju dužnost i istraži postoji li sukob interesa koji bi eventualno negativno utjecao na budućnost Ine i hrvatske nacionalne interese.
Javno sam u medijima pozvao Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da utvrdi posluje li neka tvrtka u vlasništvu hrvatskih političara ili članova njihove uže obitelji s tvrtkama MOL-ova konzultanta gospodina Petrovića ili MOL-a ili tvrtki u vlasništvu MOL-a. Siguran sam da bi to za svakog ozbiljnog i profesionalnog člana Povjerenstva trebalo biti dovoljno za pokretanje postupka i utvrđivanje mogućeg sukoba interesa. Ako im nakon svega rečenog moram pisati, znači da oni ili ne znaju ili ne žele raditi svoj posao. To bi značilo da svi imamo ozbiljan problem: i država i članovi Povjerenstva.
Već sam se više puta u vezi Ine i s time povezana potencijalnog sukoba interesa obraćao cjelokupnoj javnosti putem društvenih mreža, medija, sa saborske govornice i ne namjeravam stati dok se ne zaštite nacionalni interesi oko Ine. U vezi mogućih veza Petrovića i Karamarkove supruge, odnosno njezine tvrtke, nemam što komentirati, važno je samo postoji li taj poslovni odnos ili ne, pogotovo onih koji upravljaju državom i odlučuju o Ini. Da bi se zaštitili nacionalni interesi, Povjerenstvo i ostale nadležne institucije moraju provjeriti sve: od premijera i obojice potpredsjednika Vlade do ministra gospodarstva, ministra poduzetništva i ostalih koji odlučuju u ovom slučaju. Zato sam javno pozvao i ovim putem pozivam Povjerenstvo za sukob interesa da provjeri navode te utvrdi posluje li neka tvrtka u vlasništvu hrvatskih političara ili članova njihove uže obitelji s tvrtkama MOL-ova konzultanta gospodina Petrovića ili MOL-a ili tvrtki u vlasništvu MOL-a.
Zabrinulo me kada sam pročitao članak koji je lani objavio upravo Nacional. MOL-ov lobist je osoba koju MOL dobro plaća da provodi njihove zamisli i želje, koje su pogubne za Inu i njene radnike, a iznimno štetne za interese RH. Ako MOL-ov lobist ili tvrtke u vlasništvu MOL-a poslovno surađuju s tvrtkama u vlasništvu osoba čija se imovina nalazi na imovinskoj kartici dužnosnika koji sudjeluje u donošenju odluka u slučaju INA – MOL, onda to ne samo što je sukob interesa, nego čista katastrofa za ovu napaćenu zemlju. I pitam se je li to razlog što možemo u medijima čitati da moramo napraviti upravo ono što želi MOL, prekinuti arbitražu na štetu RH, a u svrhu ispunjavanja kriminalnoga Sanaderova plana. Ako Povjerenstvo u ovom slučaju ništa ne poduzima, to je iznimno opasno za RH!”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.