Američki Zastupnički dom u četvrtak je izglasao zakon o nastavku programa nadzora interneta bez naloga Državne agencije za sigurnost (NSA), ignorirajući prigovore zagovornika privatnosti i jutarnje objave na Twitteru predsjednika Donalda Trumpa kojima je inicijalno propitkivao taj špijunski alat.

Zakon koji je prošao s 256 glasova za i 164 protiv i unio razdor u stranke kulminacija je dugogodišnje rasprave Kongresa oko stvarnih razmjera američkog obavještajnog prikupljanja podataka, pokrenute 2013. kad je bivši suradnik NSA-a Edward Snowden otkrio klasificirane informacije.

Istaknuti demokrati u Zastupničkom domu pozvali su na otkazivanje glasovanja nakon što je Trump izrazio sumnju u kvalitetu tog programa, no republikanci su ga nastavili.

Trump je u početku na Twitteru napisao da je taj program nadzora, stvoren nakon terorističkih napada 11. rujna, iskorišten i protiv njega, no kasnije je napisao da je potreban.

Program je autoriziran Odjeljkom 702 Zakona o nadzoru stranih obavještajnih službi koji NSA-u dopušta pregled velike količine digitalne komunikacije inozemnih državljana izvan Sjedinjenih Država putem američkih kompanija poput Facebooka, Verizon Communicationsa ili Googleovog Alphabeta.

Neki konzervativni republikanci, oni skloni libertarijanizmu i liberalni demokrati, pokušali su uvjeriti kolege da se u zakon mora unijeti dodatnu zaštitu privatnosti. No u četvrtak nisu uspjeli progurati amandman o obaveznom nalogu prije no što NSA-u i drugim obavještajnim agencijama dopusti praćenje komunikacija.

Nova mjera produžuje NSA-ov špijunski program za šest godina, s minimalnim promjenama, a neke aktivističke skupine za zaštitu privatnosti tvrde da su tim zakonom agenciji proširene ovlasti.

Većina zastupnika očekuje da će mjera biti potvrđena kao zakon iako i dalje treba odobrenje Senata i Trumpov potpis.

Komentiraj