Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

NARODNE NOVINE Objavljen tekst ‘lex Agrokora’, već sutra stupa na snagu

Na internet stranicama Narodnih novina u četvrtak poslijepodne objavljen je tekst Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, tzv. ‘lex Agrokor’, koji na snagu stupa sutra.

Tekst zakona možete pročitati OVDJE.

Podsjetimo, Hrvatski sabor u četvrtak je većinom glasova donio Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu. Od 131 zastupnika nazočnog u sabornici, ‘za’ zakon su glasovala 83, protiv ih je bilo 46, a dva suzdržana.Iako je donošenje tog zakona potaknula kriza u koncernu Agrokor, iz Vlade su ustrajno ponavljali kako se on ne donosi da bi se spasio jedan čovjek, u ovom slučaju Ivica Todorić, već kako bi se zaštitilo hrvatsko gospodarstvo i radnici.

Trgovačko će se društvo, propisuje zakon, smatrati od sistemskog značaja ako zapošljava više od pet tisuća radnika i ima obveze veće od 7,5 milijardi kuna. Svim društvima koja udovolje tim kriterijima, a nađu se u gospodarskim teškoćama, omogućit će se jednak pravni okvir za postupanje.

Zakonom se uređuje postupak izvanredne uprave, čija su tijela sud, izvanredni povjerenik, savjetodavno tijelo i vjerovničko vijeće.

Komentiraj