epa

NAPETOST U KATALONIJI Puigdemont odustao od izvanredne konferencije

Predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont najavio je, odgađao, a onda i odustao u četvrtak od izjave za javnost, koju je neočekivano najavio uoči popodnevne sjednice katalonskog parlamenta.

 

Katalonski čelnik prvo je najavio izjavu za 13,30, potom pomaknuo davanje izjave za sat vremena te na kraju objavio da odustaje od obraćanja javnosti.
Samo dan uoči izglasavanja izvanrednih mjera za Kataloniju u španjolskom parlamentu u Madridu, u Barceloni vlada neizvjesna atmosfera.
Iznenadna najava Puigdemontovog pojavljivanja probudila je nagađanja o sazivanju izvanrednih parlamentarnih izbora u Kataloniji kako bi se izbjeglo uvođenje mjera iz Madrida. Sada to više nije sasvim izgledno. Još uvijek nije isključeno ni proglašenje republike Katalonije, premda njeni najžešći zagovornici iz antikapitalističke stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) prosvjeduju protiv mogućeg sazivanja izbora. To bi, kažu, bio korak natrag i izdaja.
U 17 sati trebala bi u katalonskom parlamentu početi sjednica s kojeg će Madridu biti odgovoreno na najavu aktiviranja članka 155. španjolskog ustava. Ondje će biti prisutan i Puigdemont. On je u četvrtak ujutro poslao pismo u španjolski parlament ustvrdivši kako je Madrid s najavljenim mjerama izašao iz okvira članka ustava.
Istovremeno tisuće studenata s katalonskim zastavama prosvjeduju protiv mjera iz Madrida ispred zgrade katalonske vlade u Barceloni. “Ostat ćemo ovdje koliko bude potrebno”, rekla je jedna studentica. “Vjerujemo svojem predsjedniku vlade, iako bismo odmah htjeli proglasiti republiku, svjesni smo da je potrebno pričekati. Ako smo godinama mogli čekati, možemo se strpiti još malo”, dodala je.
U četvrtak se nastavio štrajk studenata započet u srijedu.

Komentiraj