FOTO: IntegralEdu

Zagreb će ovih dana biti domaćin najvećeg sajma obrazovanja u inozemstvu. Strana sveučilišta, privatne srednje škole, jezični centri za učenje stranih jezika u inozemstvu iz cijelog svijeta te predstavnici Work&Travel USA programa razmjene studenata, tisućama će hrvatskih učenika i studenata i njihovim roditeljima ponuditi informacije obrazovanju i usavršavanju u inozemstvu.

Na World Education Fairu ove će godine biti predstavljeni programi rekordnog broja institucija, njih čak 65 iz 11 različitih zemalja među kojima će biti predstavnici najboljih sveučilišta, srednjih škola i centara za jezične tečajeve iz raznih zemalja (Velike Britanije, Nizozemske, Danske, Švicarske, Austrije, Njemačke, Španjolske, Portugala, Poljske, Slovenije i Kanade), a po prvi puta će prisustvovati i strano sveučilište s kampusom u Hrvatskoj.

Po prvi puta događaj će biti organiziran u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma za vrijeme dva najposjećenija dana Interlibera, petak 16. i subotu 17. studenoga od 11 do 17 sati.

Uz besplatne savjete i podršku u orijentaciji te informacije o mogućnostima izbora obrazovnih institucija u inozemstvu, posjetitelji ovogodišnjeg WEF-a moći se prisustvovati i  radionicama o studiranju u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, imat će priliku naučiti kako napisati dobro motivacijsko pismo i životopis te će dobiti dodatne informacije o studentskim stipendijama i zajmovima, kao i o polaganju službenih ispita engleskog jezika.

“Veliki broj stranih sveučilišta u svojoj ponudi sad, uz one općenite, nudi i vrlo specijalizirane studije. Možemo reći da su usko specijalizirani studiji novi trend u međunarodnom obrazovanju, posebno u Velikoj Britaniji. To se događa upravo zbog potreba tržišta rada i novonastalih radnih mjesta, zbog kojih sveučilišta prilagođavaju svoj pristup prilikom stvaranja novih studija. Na primjer, zamijećen je veliki rast zanimanja za studije u tzv. kreativnim područjima jer se predviđa da će do 2030. biti stvoreno više od milijun radnih mjesta u kreativnim industrijama poput filma, kazališta, oglašavanja, glazbe, televizije, radija, dizajna, mode, izdavaštva, itd. Osim studija u tim područjima, vidljiv je rast zanimanja za studije u tehničkim područjima poput elektrotehnike, strojarstva i računalstva te umjetne inteligencije, a posebno za studije povezane s bazama podataka“, objašnjava Lea Ban, koordinatorica programa World Education Faira za Hrvatsku.

Osim u kreativnim industrijama predviđa se da će 24 milijuna novih radnih mjesta na cijelom svijetu biti potrebno u industrijama koje se bave zaštitom okoliša i zbrinjavanjem otpada, ako zemlje usvoje sve strategije zaštite okoliša koje su planirane. Od navedenog broja, 2.5 milijuna radnih mjesta bit će povezano s obnovljivim izvorima energije, a čak 6 milijuna će biti povezano s recikliranjem. Tako Međunarodna organizacija rada (ILO) ističe da će u narednom desetljeću nestati puno vrsta poslova, ali će se stvarati puno više, pogotovo onih koji će biti povezani s zelenom ekonomijom i energijom.

Velika Britanija je još uvijek hrvatskim studentima najpopularnije mjesto za studiranje, ali polako se, zbog nesigurnosti koja se stvara zbog Brexita koji nastupa s krajem ožujka sljedeće godine, Nizozemska isprofilirala kao sljedeća destinacija za studij hrvatskih studenata koji žele studirati u inozemstvu. Rast broja prijava za nizozemska sveučilišta će sigurno potaknuti i odluka nizozemske Vlade da prepolovi školarine za sve EU studente koji prvi puta upisuju prvu godinu preddiplomskog studija u Nizozemskoj, koju su već ove godine platili upola manje. Osim toga, hrvatski studenti koji u isto vrijeme rade i studiraju na nizozemskim sveučilištima mogu se prijaviti za dodatno financiranje i stipendiranje nizozemske Vlade.

Na ovogodišnjem sajmu neće biti samo predstavljena sveučilišta već i privatne srednje škole. Kako su hrvatski učenici malobrojni u svim međunarodnim srednjoškolskim sustavima vrlo je zanimljivo da će na sajmu sudjelovati i elitni britanski internat Bromsgrove School kojeg upisuju pripadnici svjetske elite, ali i njemački Schule Schloss Salem, privatna srednja škola iz Baden-Württemberga koja uz njemački nacionalni kurikulum Abitur provodi i slavni međunarodni srednjoškolski sustav IB. Na sajmu će sudjelovati još jedan britanski internat St. Edmund’s College te portugalski internat Nobel International School.

World Education Fair organizira agencija IntegralEdu, najveća obrazovno savjetodavna agencija u Hrvatskoj koja savjetuje hrvatske učenike i studente oko obrazovanja u inozemstvu na svim razinama: srednjim školama, jezičnim tečajevima i sveučilištima.

Komentiraj