Na današnji dan 2013. umro je Peter O’Toole

Filmski i kazališni glumac, punim imenom Peter Seamus O’Toole, bogate karijere koja se proteže kroz čak sedam desetljeća. Rođen je u irsko-škotskoj obitelji, a u svojoj autobiografiji i sam je priznao da nije siguran u datum i mjesto svog rođenja te da ima dva različita dokumenta. Prema irskom dokumentu rođen je u lipnju, no prihvatio je 2. kolovoza kao svoj rođendan. Odrastao je u Engleskoj i odmalena želio postati novinar. Zaposlio se kao pripravnik u novinama Yorkshire Evening Post, no istodobno otkrio kazalište kao novu ljubav. Dvije godine je služio vojsku u kraljevskoj mornarici i potom 1952. godine upisao Kraljevsku akademiju dramskih umjetnosti u Londonu.

Prvu glavnu ulogu dao mu je redatelj David Lean u svom povijesnom spektaklu Lawrence od Arabije (Lawrence of Arabia, 1962.). Peteru O’Toolu bila je to prva veća uloga koja ga je odmah učinila međunarodnom zvijezdom i ostala jedna od njegovih najpoznatijih uloga. Za nju je bio nominiran za Oscara za najboljeg glavnog glumca, osvojio britansku nagradu BAFTA za najboljeg britanskog glumca i primio talijansku nagradu David di Donatello za najboljeg stranog glumca (dijeljeno s Fredricom Marchem za Seven Days in May (1964.)).

Njegov fizički izgled bio je inspiracija za strip crtača Magnusa da prema njemu nacrta naslovni lik u nas veoma popularnog Alana Forda.

Komentiraj