Dusko Jaramaz/PIXSELL

MURGANIĆ “Osjećam se izuzetno odgovornom”

Ministrica obitelji Nada Murganić u petak je u RTL-u Danas ponovno komentirala stravičan slučaj na Pagu gdje je otac bacio djecu s prvog kata kuće.

“Svima je jasno da se u obitelji predugo vodio nadzor. Vodio se nadzor nad izvršenjem roditeljske skrbi starijeg djeteta i tu su bili jako loši rezultati jer je dijete moralo napustiti obitelj. Već samo to je bilo suspektno i upozorenje da treba vršiti gotovo svakodnevnu kontrolu uvjeta života, omogućavanja dobrog i pravilnog razvoja i rasta četvero male djece, koja su i boležljiva i imaju određene teškoće u razvoju. Svakako da se je tu iz mnogo čega vidjelo da Centar za socijalnu skrb nije redovno pratio taj rast i razvoj, odnosno uvjete života u obitelji i da nije davao na vrijeme preporuke da se pomogne obitelj, odnosno da se u prvom redu pomogne djeci”, rekla je ministrica.

Dodala je kako su spremni da se djeca zajedno smjeste u udomiteljsku obitelj. “Sada im treba dobra njega i dobra skrb i ne samo fizički oporavak od bolesti, nego i psihološka i psihijatrijska pomoć”, naglasila je Murganić.

Istaknula je kako majka ne zna zašto se to dogodilo. “Nije previše niti kritična prema toj situaciji. Po njezinom, dosad je bilo sve u redu. Ne mogu reći, majka sigurno ima topli odnos s djecom kao i svaka majka, ali ona nema kompetencije da, pogotovo sada u ovako teškoj i traumatiziranoj, situaciji preuzme njegu i brigu o djetetu. A o tome, hoće li ona i dalje imati skrb i roditeljsko pravo nad svojom djecom, o tome ne odlučuje centar, nego daje procjene, a zajedno sa svim drugim stručnjacima će odlučiti sud”, kaže.

Murganić kaže kako se, obzirom na sve slučajeve koji su se zaredali proteklih mjeseci, osjeća izuzetno odgovornom. “Sve što radim, i kako sam postupila u ovom slučaju, mislim da se zaista ponašam odgovorno. I u vremenu od kada sam preuzela Ministarstvo činim sve da se Ministarstvo osnaži”, dodaje.

Komentiraj