Mrsić tvrdi da Stožer počinje voditi kampanju za HDZ i kritizira otvaranje crkvi prije škola

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić komentirao je odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite oko rada trgovina nedjeljom i javnom okupljanju.

“Sve ovo što viđamo posljednjih dana u odlukama Nacionalnog stožera treba gledati samo u odluci HDZ-a da na izbore ide prije ljeta. Hrvatska je od svih zemalja imala najrigoroznije mjere fizičkog distanciranja, a sada ima najbrže mjere popuštanja”, rekao je Mrsić

Dodao je da je Nacionalni stožer dobro i stručno vodio zdravestvenu kampanju protiv koronavirusa, ali čim j epopustila neposredna opasnost, Stožer se, smatra Mrsić, svim silama upregnuo u ‘HDZ-ovu PR mašineriju’.

“Kako inače shvatiti drastično ubrzavanje mjera? PR kampanja ministra Beroša po Hrvatskoj, otvaranje crkava prije škola, zabrana rada nedjeljom! Ministar Beroš umjesto posjete Koprivnici gdje je njegova stranačka kolegica ravnateljica Doma za starije i nemoćne, posjeti bolnicu u Kninu otvarajući tako kampanju za izbore. Nacionalni stožer ne vodi se više strukom nego stranačkim populizmom. Nacionalni stožer nije više u službi građana nego u službi HDZ-a“, istaknuo je Mrsić.

Kaže i kako je prepuštanje odluke roditeljima hoće li djecu poslati u školu znak neodlučnoszi i prebacivanja odgovornosti na druge. “Škola je obavezna, Vlada mora donijeti odluku oko povratka u školu, a ne se skrivati iza roditelja. Verbalno nasilje i bahaćenje nad nastavnicima u štrajku prošle godine, sada je premijer proširio i u odnosu na roditelje. Nema nikakvog razloga s epidemiološke strane za otvaranjem crkvi prije svih ostalih mjesta okupljanja većeg broja građanki i građana. Objašnjenja koja slušamo ovih dana od strane Nacionalnog stožera ne drže vodu i za to nema opravdanja. U ovoj zemlji je očito normalnije otvoriti crkve nego škole i dječja igrališta. A kad zabrana rada nedjeljom ne ide po zakonu, onda može odlukom Nacionalnog stožera. Stožer napušta zdravstvena i epidemiološka briga, a naglo ga obuzima briga za izborni rezultat samo jedne stranke. Očito je da se HDZ sprema na brze izbore i podrška s oltara će im puno značiti. Stoga je i ovo dodvoravanje crkvi, i konzervativnim skupinama sa zabranom rada nedjeljom, dio tog paketa”, poručio je.

Mrsić naglašava kako HDZ sve radi kako bi išli što prije na izbore. “Tko vodi Hrvatsku, Vlada ili Stožer? Zbog navodne brige o epidemiološkoj situaciji pod parolom brige za zdravlje građanki i građana pokušava se nametnuti na mala vrata zabrana rada nedjeljom. Mise nedjeljom mogu, trgovački centri ne mogu. Odgovori Božinovića i Capaka na pitanje zašto mise da, a trgovine ne, samo potvrđuju činjenicu da je do toga došlo zato što HDZ želi na izbore čim prije”.

Smatra da sve što u odlukama Nacioanlnog stožera viđamo posljednjih dana treba gledati samo u odluci HDZ da na izbore ide prije ljeta. “Hrvatska je od svih zemalja imala najrigoroznije mjere fizičkog distanciranja, a sada ima najbrže mjere popuštanja. Prema svim stručnim epidemiološkim pokazateljima najkraće razdoblje između popuštanja mjera je 10 do 14 dana. To bi značilo da bi popuštanje mjera završili oko sredine ili krajem lipnja. Hrvatska je krenula sedmodnevnim ritmom kako bi prikazala situaciju boljom nego što je i omogućila HDZ-u da raspiše izbore sredinom srpnja”, poručio je Mrsić.

“Umjesto brige za zdravlje građanki i građana, Stožer brine za zdravlje HDZ-a i njegov ostanak na vlasti. HDZ je podredio zdravlje građanki i građana osobnim političkim interesima, a to bi nas sve moglo skupo koštati”, zaključio je predsjednik Demokrata.

Komentiraj