Možemo!: “Institucije moraju naučiti prepoznavati signale femicida”

Platforma Možemo!, šokirana ubojstvom žene u Splitu u utorak, objavila je da institucije moraju naučiti prepoznavati signale femicida, ali da je nužno iskorijeniti rodne stereotipe, koji vode rodno uvjetovanom nasilju.

Prenosimo Facebook objavu:

“Šokirane smo jučerašnjim ubojstvom žene u Splitu. Naše institucije moraju postati puno bolje u prepoznavanju upozoravajućih signala koje vode femicidu i kreirati sustav u kojem će se takav rizik procjenjivati, potencijalne žrtve zaštititi, a nasilnike izolirati.
Femicid je oblik rodno uvjetovanog nasilja koji nije izoliran nego se nastavlja kao kontinuum tolerancije nasilja nad ženama u društvu. Kako smo rekle prije samo nekoliko dana, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, svi zajedno možemo i moramo učiniti puno više i da spriječimo rodno uvjetovano nasilje i da na njega brzo, učinkovito i sustavno reagiramo. To među ostalim uključuje edukaciju javnih službenika, procjene rizika od ponavljanja nasilja pri intervencijama zbog nasilja, olakšavanje pristupa uslugama poput skloništa i savjetovališta, izmještanje nasilnika iz obiteljskog doma i druge mjere sigurnosti žrtava, kao i obrazovanje mladih.
Dakle, osim zaštite žrtava nasilja i potencijalnih žrtava femicida, dugoročno se kao društvo moramo boriti protiv rodnih stereotipa koji vode rodno uvjetovanom nasilju. To se mora učiti od malih nogu, kroz obrazovni sustav. Institucije moraju učiniti sve da sustavno zaštite žene od nasilja, ali i da nasilje spriječe, tako da generacijama koje dolaze osiguramo društvo u kojem će žene biti potpuno ravnopravne, u kojima ih se neće gledati kao objekte, kao vlasništvo koje treba uništiti ako odluče otići ili se jednostavno ne daju pokoriti i staviti u kalup društvenih očekivanja. Na svima nama je, ali posebno na javnim institucijama, da činimo sve da društvo usmjerimo u tom pravcu – ka stvarnoj ravnopravnosti.”

Komentiraj