MOZAIK VEZA On-line alat za prevenciju korupcije

hina

Predstavnici GONG-a u petak su predstavili on-line alat Mozaik veza, koji omogućuje pretraživanje međusobnih veza politički izloženih osoba, kao i njihovih veza s drugim pravnim i fizičkim osobama preko podataka preuzetih iz registara i baza tijela javne vlasti, koji je od petka dostupan na domeni Mozaikveza.hr.

Kako je istaknula izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković, Mozaik veza značajno će olakšati i ubrzati rad svima koji se bave prevencijom korupcije i žele relevantne podatke iz javnih izvora pronaći na jednom mjestu, uključujući istraživačke novinare, aktiviste, programere, znanstvenu zajednicu, kao i zainteresiranu javnost.

“Mozaik veza namijenjen je prvenstveno novinarima. Koliko god mi želimo olakšati posao novinarima, toliko postoje puno jače silnice koje taj posao otežavaju. Ne možemo s ovakvim alatima napraviti pomake koje želimo ako novinari ne mogu odgovorno raditi svoj posao, a to je danas situacija na Hrvatskoj radioteleviziji”, rekla je Berković osvrnuvši se na nedavni izvanredni otkaz novinaru i uredniku HTV-a, ujedno i predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoju Zovku.

S druge strane, istaknula je kako se on-line alati kao što je Mozaik veza ne mogu razvijati ako tijela javne vlasti ne otvaraju svoje podatke, te je istaknula kako u tome očekuju pomoć novinara, znanstvenika, aktivista, građana i zainteresirane javnosti.

“Svi su nam potrebni da bi pomogli stisnuti tijela javne vlasti da otvore te podatke”, rekla je Berković dodavši kako u tome ima velika očekivanja od budućeg povjerenika za informiranje.

Zatvorenost tijela javne vlasti

Voditelj digitalnog tima GONG-a Slaven Rašković kaže da je Mozaik veza on-line alat koji objedinjuje podatke o politički izloženim osoba objavljene u registrima i bazama javne vlasti i tijela kao što su sudski registar, registar udruga, registar neprofitnih organizacija, djelomično i o isplatama iz državne riznice, kao i baze o funkcijama u tijelima javne vlasti i funkcija u političkim strankama, uključivši i imovinske kartice dužnosnika.

Naglasio je da se zbog zatvorenosti tijela javne vlasti, ali i zbog nedovoljnih ljudskih i tehničkih kapaciteta i poslovnih modela nekih tijela koja građanima naplaćuju javne podatke, u Mozaiku veza ne mogu naći svi željeni registri i baze, poput javne nabave, koncesija ili stvarnih vlasnika tvrtki.

Trenutačno Mozaik veza ima podatke o više od 390.000 fizičkih i oko 280.000 pravnih osoba s više stotina tisuća uspostavljenih veza.

Na predstavljanju Mozaika veza govorio je novinar Indexa Ilko Ćimić, ustvrdivši kako su gotovo svakodnevni primjeri sprečavanja pokušaja novinara u njihovim nastojanjima da dođu do informacija, odnosno da je sasvim “normalno” da se novinarima uskraćuju informacije.

“Svaka aplikacija koja će nam pomoći da se taj posao skrati je dobrodošla. Nadam se da će i građani prepoznati Mozaik vezu kao alat koji može pomoći u pretraživanju korupcije”, rekao je Ćimić dodavši kako je najveća percepcija korupcije u pravosuđu i i politici.

Mozaik veza je kao on-line alat razvijen s ukupno 450.000 eura financijske podrške Googlevog Digital News Innovation Funda, National Endowment for Democracy, Europske unije kroz program Europa za građane i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.

Komentiraj