Moskva traži više povjerenja za dogovor s Japanom oko Kurila

Rusija i Japan trebaju raditi na izgradnji povjerenja prije potpisivanja ugovora koji bi razriješio dugogodišnji spor oko skupine pacifičkih otoka, kazao je u srijedu Jurij Ušakov, suradnik u Kremlju.

Ušakov je kazao kako će sljedeći tjedan na sastanku u Rusiji predsjednik Vladimir Putin i japanski premijer Shinzo Abe razgovarati o spornom teritoriju, u Rusiji poznatijem kao Kurilski otoci, a u Japanu kao Sjeverni Teritoriji.

Zbog spora oko otoka Tokio i Moskva još nisu potpisali sporazum kojim bi i formalno završili sukob iz Drugog svjetskog rata.

“Polazimo iz pozicije da u cilju potpisivanja mirovnog sporazuma trebamo odgovarajuću atmosferu povjerenja i kooperacije, a za to trebamo daljnji razvoj naših bilateralnih kontakata i partnerstva na različitim poljima”, rekao je Ushakov na konferenciji za novinare.

“Krećemo s pozicije da su, kako znate, Kurilski otoci postali dio Sovjetskog saveza i Rusije na kraju Drugog svjetskog rata na zakonitim osnovama u skladu s međunarodnim sporazumima”, dodao je.

“Počevši od tog principa, razvijamo raspravu s japanskim predstavnicima”, rekao je Ushakov.

Putin bi mogao posjetiti Japan dogodine, kada će japanski grad Osaka ugostiti samit G-20, kazao je Ushakov.

Komentiraj