MNUCHIN ‘Blizu smo dogovora za još 300 milijardi pomoći poduzećima’

Američki ministar financija, Steven Mnuchin, kaže da je blizu toga da s Kongresom postigne dogovor o dodatnih 300 milijardi dolara za program zajmova koji bi radnicima osigurao plaće u jeku pandemije koronavirusa.

“Mislim da smo danas vrlo blizu dogovora”, Mnuchin je rekao za CNN, dodavši da bi program zajmova, ako zastupnici budu brzi, mogao ponovno krenuti od srijede. Prvotnom planu ponestalo je finacijskih sredstava.

Demokrati su zaustavili punjenje fonda za zaštitu plaća u pokušaju da se izbore za širi program. Republikanci su željeli zakon koji se fokusira samo na mala i srednja poduzeća.

Mnuchin je rekao da je u novi dogovor uključeno 75 milijardi dolara za bolnice, kao i milijarde za testiranja na koronavirus. Također su predviđeni i dodatni zajmovi za slučaj katastrofa.

Prvotni fond, dio stimulativnog paketa u iznosu od 2,2 bilijuna dolara, iznosio je oko 350 milijardi dolara. Osmišljen je tako da zajmovi kojima su se pokrivale plaće radnicima i neki fiksni troškovi na kraju budu oprošteni.

“Ovo su vremena bez presedana”, Mnuchin je rekao. “Nikad nismo bili u situaciji da moramo zaustaviti ekonomiju.”

Oko 22 milijuna Amerikanaca proteklih tjedana ostalo je bez posla.

Čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer rekao je da je optimističan glede brzog dogovora, iako pregovori još traju.

“Nadam se da možemo postići dogovor večeras ili rano ujutro”, rekao je Schumer. Istaknuo je da novi dogovor sadrži i neke od ključnih zahtjeva demokrata, uključujući i novac za bolnice, državnu i savezne vlade.

Komentiraj