Mladi Amerikanac novi slučaj ponovne zaraze koronavirusom, to je peti potvrđeni slučaj reinfekcije na svijetu

Muškarac u SAD-u zarazio se covidom dvaput, s time da je druga zaraza bila znatno opasnija od prve, pokazuje studija objavljena u utorak koju prenosi BBC.

Tom 25-ogodišnjaku je bilo potrebno bolničko liječenje nakon što mu pluća nisu mogla primiti dovoljno kisika u tijelo.

Reinfekcije su i dalje rijetke i muškarac se u međuvremenu oporavio. To je tek peti potvrđeni slučaj reinfekcije na svijetu.

Studija objavljena u časopisu Lancet Infectious Diseases postavlja pitanja o tome kolika se razina imuniteta razvija nakon infekcije koronavirusom.

Po tom medicinskom časopisu, dosad su potvrđeni slučajevi reinfekcije kod po jednog pacijenta u Hong Kongu, Belgiji, Nizozemskoj i u Ekvadoru.

Tih ukupno pet slučajeva vrlo je različito: kod pacijenata u SAD-u i Ekvadoru druga je infekcija bila puno teža od prve, dok je slučaj kod troje ostalih bio obrnut.

Muškarac iz Nevade nije imao zdravstvenih problema koji bi ga učinili posebno osjetljivim na covid-19.

Dana 18. travnja bio je pozitivan prvi puta, s nešto simptoma – glavobolja i grlobolja, kašalj, mučnina i dijareja. Bio je u izolaciji i potom je dvaput dobio negativan test.

Ali 48 dana kasnije, 5. lipnja, ponovno je bio pozitivan, s time da je taj put imao teže simptome, među ostalim respiratorne poteškoće zbog kojih je hitno primljen u bolnicu i dobio je kisik.

“Naša otkrića signaliziraju da prethodna zaraza nije nužna garancija da neće doći do nove zaraze u budućnosti”, rekao je Mark Pandori sa sveučilišta u Nevadi.

“Mogućnost reinfekcije mogla bi imati značajne implikacije za naše razumijevanje imuniteta na covid-19.”

Rekao je da čak i ljudi koji su se oporavili trebaju slijediti upute po pitanju socijalne distance, maski za lice i pranja ruku.

Komentiraj