Ministar Beroš odgovorio nezadovoljnim obiteljskim liječnicima: “Kapaciteti u bolnicama i na testnim mjestima su popunjeni”

Ministar zdravstva Vili Beroš odgovorio je u ponedjeljak obiteljskim liječnicima, koji su nezadovoljni time što se u domovima zdravlja od danas provode brza testiranja na covid. Dio obiteljskih liječnika tvrdi da su već sada pretrpani poslom i administracijom, a mnogi kažu da nemaju ni vremena ni prostora odvojiti redovne pacijente od potencijalno pozitivnih.

Iz Ministarstva zdravstva poslijepodne su se oglasili i u priopćenju objasnili da potrebe za testiranjem nadilaze kapacitete zavoda za javno zdravstvo i bolnica te da se dio posla morao prebaciti.

Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Odluka Ministarstva zdravstva da se od danas testiranje pacijenata na COVID-19 brzim antigenskim testovima (BAT) može obavljati i u ordinacijama liječnika obiteljske medicine potaknuta je na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ponajprije zbog sve većih potreba građana Hrvatske da se testiranjem utvrdi broj zaraženih osoba.

Pritisak broja pacijenata koji imaju potrebu za testiranjem uvelike nadilazi trenutne kapacitete zavoda za javno zdravstvo u cijeloj zemlji te bolničkih ustanova, pa je posve logična orijentacija na testiranje BAT-om bila prema domovima zdravlja i liječnicima obiteljske medicine, posebno onima koji imaju prostorne, organizacijske i kadrovske mogućnosti.

“Testiranja brzim antigenskim testovima na COVID-19 trebaju provoditi domovi zdravlja i liječnici obiteljske medicine koji mogu osigurati potrebne uvjete da nema izravnih kontakata redovitih pacijenata i onih koji dokaze na testiranje, posebno onih sa simptomima”, ističe ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje da su i do sada liječnici obiteljske medicine radili testiranja pacijenata na COVID-19, te nastavlja:

“Naravno da uvjeti variraju od ordinacije do ordinacije, no uz dobru organizaciju to je moguće ostvariti. Iz dosadašnjih iskustava u domovima zdravlja, znamo da postoje mogućnosti da se osiguraju izdvojeni prostori u kojima će se uzimati brisovi pacijenata koji se testiraju brzim antigenskim testovima, te da se osiguraju osobe koje će unositi informacije o tome u odgovarajuće baze podataka. Potrebama za testiranjem građana ne može nitko drugi udovoljiti osim dijelova zdravstvenog sustava, a kako su kapaciteti u bolnicama i na testnim mjestima zavoda za javno zdravstvo popunjeni, bilo je neophodno uključiti i domove zdravlja, liječnike obiteljske medicine i pedijatre koji su stručno osposobljeni za obavljanje takvih zadataka.”

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje pružit će svim domovima zdravlja i liječnicima obiteljske medicine svaku pomoć i potporu da u skladu sa svojim mogućnostima odgovore ovim potrebama aktualne epidemiološke situacije u Hrvatskoj.

Prigovori koji dolaze od pojedinaca i dijela strukovnih udruga sigurno ne doprinose naporima svih u zdravstvenom sustavu da se na najbolji mogući način odgovori na zdravstvene potrebe građana Hrvatske.”, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Komentiraj