Ministar Beroš: “Obiteljski liječnici morat će zvati sve starije od 65 godina na cijepljenje”

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4.392 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 23.751.

Među njima je 1.311 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 171 pacijent. Preminulo je 26 osoba.

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je u petak konferenciju za novinare.

“Jučer smo bili šampion turizma na Mediteranu,danas smo valjda negdje na platou četvrtog val”a, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Najavio je i novu odluku Stožera:

“Donijeli smo odluku o organizaciji rada izabranih liječnika obiteljske medicine radi provođenja cijepljenja protiv covida-19 u tijeku pandemije covida-19. Četrdeset posto sugrađana koji su stariji od 80 godina nije cijepljeno. Moramo znati da porastom životne dobi imunitet slabi. To su najvulnerabilnije i najizloženije osobe, pogotovo ako imaju i druge bolesti ili patološka stanja. Stoga je važno doći do tih osoba i potaknuti ih na cijepljenje.

“Da spasimo one koje spasiti možemo”

U tom kontekstu je donesena odluka da su liječnici obiteljske medicine dužni u roku od 15 dana od dana stupanja ove odluke na snagu pozvati sve pacijente u dobi višoj od 65 godina na cijepljenje”, rekao je Beroš, dodavši da liječnici trebaju ići i u kućne posjete i cijepiti starije građane te o tome izvijestiti Ministarstvo zdravstva.

“Sve to radimo u kontekstu naših napora da spasimo zdravlje naših građana, da spasimo one koje spasiti možemo. Pozivamo građane da otvore vrata patronažnim sestrama i da se jave na pozive obiteljskih liječnika koji ih žele informirati o cijepljenju. Cijepljenje u ovom trenutku spašava živote, a naša je dužnost to i omogućiti”, rekao je Beroš.

Komentiraj