Miljević: “Sanader je bio izvanserijski političar, daleko iznad našeg uobičajenog prosjeka”

Odvjetnik Veljko Miljević gostovao je u emisiji ‘Nedjeljom u 2’ HRT-a.

Otkrio je da od svojih klijenata ne želi znati istinu, kaže da bi ga ona samo opteretila. On svojim klijentima želi pružiti najbolju moguću pravnu pomoć. “Naučio sam to da mi šijemo iz donesenog materijala, mi smo krojači, šnajderi. Ali doneseni materijal nije ono što vam stranka priča, doneseni materijal su dokazi koji se nalaze u spisu i po njima radimo i od njih tvorimo istinu”, rekao je i dodao da je često određene stvari ne znati.

Na početku karijere je imao moralnih dvojbi oko toga treba li znati istinu, riješio se toga tijekom pripravništva. Shvatio je da se ne smije miješati ni uskakati u tuđu ulogu – ulogu suca i tužioca, on svom klijentu mora osigurati najbolju moguću obranu.

Miljević je komentirao presudu Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi media. “Ako imamo situaciju da je prva presuda donesena u ožujku 2014., a sada je donesena druga koja je također nepravomoćna, ona je po strukturi jednaka onoj prvoj”, rekao je. Upitan koliko bi moglo trajati ovo suđenje do pravomoćne presude, kaže da to nitko ne zna. Nekada je komentirao druge presude Ivi Sanaderu, za njih kaže da nisu imale elementarnu logiku i bilo mu je jasno da ne mogu opstati. Na pitanje hoće li posljednja presuda Sanaderu postati nepravomoćna, Miljević je rekao “da u našem pravosuđu to ne zna nitko”.

“Ljude više zanima odgovornost pravne osobe, tu smo se raznih stvari naslušali (…) govori se o kolektivnoj odgovornosti, a nje u kaznenom pravu nema (…) Odgovornost po kojoj odgovaraju pravne osobe u kaznenom postupku je nedavno uvedena, prije 15, 20 godina (…) Pravna osoba ne može odgovarati jer je suština krivičnog postupka u krivnji, a krivnja je subjektivni odnos čovjeka. Pravna osoba ne može imati taj subjektivni odnos, ne može imati krivnju”, objasnio je.

Miljević tvrdi da je Sanader bio izvanserijski političar, u Hrvatskoj od ’90.-ih smo imali dva političara te kategorije. “Ivo Sanader je bio izvanserijski političar, daleko iznad našeg uobičajenog prosjeka. Njega je bilo i lijepo vidjeti”, kazao je.

O hrvatskom pravosuđu kaže da bi volio vidjeti reforme. Volio bi da su rokovi mogu biti instruktivne naravi, da zaista postoje i ih se ljudi pridržavaju kao orijentacijskog kriterija. “Mi moramo poboljšati ono što prethodi pravom suđenju, a to su optužnice. Ne smijemo imati optužnice od 695 stranica, a imamo ih”, zaključio je Miljević.

 

Komentiraj