HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

MILJENIĆ NA POVJERENSTVU “Ovo je nasilje nad hrvatskim građanima”

U srijedu se trebala održati još jedna sjednica Istražnog povjerenstva za Agrokor, a na nju su stigli samo oporbeni članovi. Članovi Povjerenstva iz većine – Milijan Brkić, Marija Jelkovac, Ante Babić, Josip Borić i Stjepan Čuraj potpisali su ranije zajedničku izjavu u kojoj stoji da saborsko Istražno povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom. Kao razlog, navodi se pravomoćnost odluke o istrazi protiv Ivice Todorića i ostalih u aferi Agrokor.

“Danas je bila zakazana sjednica sa svjedocima, ali dogodila se apsolutna uzurpacija u Saboru dosad nezabilježena”, rekao je predsjednik Povjerenstva Orsat Miljenić.

Uz njega su na sjednicu stigli ostali oporbeni članovi – SDP-ov Gordan Maras, Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku i Mostov Nikola Grmoja. “Na meni nepoznat način, koji ćemo istražiti, stručne službe su dobile nalog da se ne pojavljuju na sjednici i da obavijeste svjedoke da ne dolaze”, rekao je Miljenić dodavši kako je to kršenje Ustava, zakona, te ovu situaciju nazvao ‘jednom od najgorih stvari koja se dogodila u povijesti parlamenta’.

“Netko je na svoju ruku donio odluku i dao nalog da se svjedoke ne zove”, dodao je Miljenić predlažući i da se podigne kaznena prijava protiv nepoznate osobe, koja je javila svjedocima da ne dolaze na sjednicu. Na kraju je poručio kako je ovo nasilje, ali ne nad njima kao oporbom, već nad hrvatskim građanima.

Miljenić je ponovio kako smatra da povjerenstvo može nastaviti raditi, osim u onom dijelu koji se odnosi na istragu DORH-a. “Ako HDZ i HNS tumače da su nastupili uvjeti za prestanak rada, mogli su barem donijeti odgovarajuću odluku i tada bi sve bilo ex lege. Ovo je najsramotniji dan u Saboru”, poručio je Miljenić.

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku kazao je kako je ovo ‘neviđena situacija i nasilje nad pravnom državom’. “Ne pristajem na ovakav način vođenja, ovo su opasni znaci totalitarizma”, poručio je Lovrinović dodajući da je vladajuće uhvatio strah i panika.

“Očito je došao nalog iz tzv. duboke države da se ovo mora zaustaviti”, kazao je zaključujući kako će inzistirati kao stranka da se rad povjerenstva nastavi te će on osobno poštovati zakon, a ne se kao većina ponašati nasilnički.

Mostov Nikola Grmoja rekao je da se radi o ‘neviđenom pokušaju gušenja istine’. “Mi ovu borbu nastavljamo dalje. Mislim da je prijedlog o sazivanju svi klubova dobar da se svi očituju o nasilničkom ponašanju od strane većine. Nedopustivo je da netko bez odluke zove svjedoke i kaže im da se ne pojavljuju. HDZ i HNS nisu skupili snage pojaviti se, valjda jer bi bilo zabilježeno tko je od njih dignuo ruku za ukidanje povjerenstva”, rekao je Grmoja.

SDP-ov Gordan Maras kazap je da je ovdje riječ o ‘usdaru na ustavnopravni poredak Hrvatske’. “Ovu raspravu ćemo sada preseliti u sabornicu i Marić će morati govoriti o svim kreditima Agrokoru”, rekao je Maras dodavši kako više nismo u jdnostranačkom sustavu. “HDZ nije iznad države i u to ćete se uvjeriri”, poručio je Maras.

“Ovdje se radi o političkoj odgovornosti vodstva Sabora koje je to naložilo. Ovdje govorim prije svega o predsjedniku Sabora”, dodao je Miljeniž. Naglasio je da službenici nemaju veze s tim, jer su samo izvršavali nalog. “Mene ne zanima tko je digao slušalicu, mene zanima tko mu je to naložio jer nije se odluka stvorila sama od sebe. To ćemo istjerati do kraja”, poručio je.

Komentiraj