Milanović za Radio Nacional o spremnosti vojske: “Nije loše imati skupocjene cipele, ali i ostatak garderobe mora biti pristojan”

Reporteri Radio Nacionala svoj su prvi terenski zadatak obavili u Kninu – gdje se u petak obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja, kojom je u 84 sata oslobođeno 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

Ekskluzivnu izjavu za Radio Nacional Krešimiru Končevskom dao je predsjednik Zoran Milanović.

Komentirao je koliko je hrvatska vojska danas spremnija nego u vrijeme Oluje.

“O, spremnija je puno, ono je bilo grozno vrijeme jer nije bilo streljiva za više od dva tjedna valjda. A nije ni moglo biti , jer to što je bilo je nabavljeno ilegalno. Danas je to stvar planiranja, ne planira se kako bi trebalo. Mislim da se ne planira uopće. Nije loše imati skupocjene cipele – ajde dobre cipele – ako si to baš želiš, ali i ostatak garderobe mora biti barem pristojan, a ne da budeš polugol.

Tu se ne smijemo dovesti, a to zahtjeva kvalitetne administratore i to je zaista posao Vlade. Oni imaju odgovornost za novac i za financije, vojska tu ne može ništa. Vojska može predlagati, vojska to radi sustavno, to pratim već godinama i kao premijer imao sam veliki interes za to. Helikopteri koje ste vidjeli ovdje, prvi su nabavljeni za vrijeme moje Vlade. Ovi drugi su nabavljeni sada, ali nema hangara za njih, nego u dvije godine nisu ih ni počeli graditi. Ali, to sve skupa jako puno košta. Od ovih američkih helikoptera koje ste vidjeli dva su poklonjena, a dva ćemo kupiti – svaki je preko 30 milijuna dolara. A plane ko’ šibica u ratu. Tako da oprezno s tim i nabaviti ‘iz menija’ što više potrebnih jela da bude zadovoljen svaki energetski faktor. Ne previše dati u jednom pravcu, znam da je puno zahtjeva i puno očekivanja, ali prvenstveno – kopnena vojska”, rekao je Milanović.

Milanović ekskluzivno za Radio Nacional: “Daytonski sporazum je toliko delikatan da od lijeka u tren postane otrov”

Komentiraj